10.3 C
Lukavica

Представљање књиге “Кућа несагоривих речи”

У сали Културног центра Источно Ново Сарајево 11.10.2017. године у 12 часова одржава се предавање књиге МА Дејана Ристића „Кућа неостварених ријечи: Народна библиотека Србије 1835-1941“ и књиге Др Татјане Брзуловић Станисављевић „Породична преписка кнеза Милоша Обреновића из Архивске збирке Јоце Вујића у Универзитетској библиотеци у Београду“

Народна библиотека Србије објавила је научну монографију истакнутог историчара и стручњака у области заштите културног наслеђа, некадашњег управника наше националне библиотеке и друштвеног секретара за културу у Влади Србије Дејана Ристића, под насловом „Кућа неостварених речи: Народна библиотека Србије 1835-1941“

Аутор је посебну пажњу посветио дјелимичном страдању националног фонда у Првом, као и његовом потпуном уништењу током Другог свјетског рата.

Књига „Кућа неостварених речи: Народна библиотека Србије 1835-1941“ подједнако је намјењена стручној и најширој јавности и изазвала је велико интересовање и прије него што је објављена.

Дејан Ристић је истакнути стручњак у области заштите културне баштине, историчар, преводилац, архивиста и сценариста. Аутор је већег броја књига и више од четрдесет научних и стручних радова. Добитник је више признања за допринос културе и заштити културне баштине.

„Филмске новости“ су, на иницијативу свог директора Бладимира Томчића, продуковале реализацију документарног филма под насловом Сећања из пепела (2016.) за чији је сценарио послужио рукопис књиге Дејана Ристића.

Стога је ова публикација прва Научно-истраживачка студија код нас која се може читати (књига) и гледати (документарни филм).

 

ПОСЉЕДЊЕ ОБЈАВЕ