23 C
Lukavica

Акција добровољног даривања крви у Источној Илиџи

Удружење добровољних давалаца крви Сарајевско-романијске регије у сарадњи са Општином Источна Илиџа је у општинским просторијама организовало добровољно даривање крви под слоганом „Крв живот значи“, то не боли, а може да спасе један живот.

Предсједница удружења Госпава Пејић указала је на значај добровољног даривања крви и похвалила грађане Источног Сарајева када је у питању свијест о донирању крви.

-Имамо стално обезбијеђене резерве и покушавамо да фамилију заштитимо у моменту кад су у невољи и да увијек сигурна крв чека пацијента, то је суштина и службе трансфузије крви и нашег удружења – каже Госпава Пејић.

Даривање крви контролисала је докторица Јелена Стојановић Лукић шеф службе трансфузиологије Болнице „Србија“ у Касиндолу при заводу за трансфузијску медицину Републике Српске. Докторица Стојановић Лукић каже да крв могу даривати само здраве особе од 18 до 65 година старости.

-Особа која дарује крв тај дан мора повести рачуна о својим активностима, као и исхрани како би све протекло без евентуалних посљедица. Након давања крви тај дан је забрањено конзумирати алкохол, а пушење је забрањено два сата након донирања, такође тај дан би се требало суздржати напорних физичких активности – истиче докторица Стојановић-Лукић.

Недељко Гуја, добровољни је давалац крви преко десет година и каже да је јако срећан што је у могућности да помогне другима.

-Јако ми је драго што се овако племенита ствар организује на општинском нивоу, даривање крви је безболно а некоме може спасити живот. Позвао бих све људе који су у могућности да даривају крв, јер на тај начин и давалац регенерише своју крв – каже Гуја.

Удружење добровољних давалаца крви Сарајевско-романијске регије 26. 12. ове године обиљежава 24 године успјешног рада.

ИС радио

ПОСЉЕДЊЕ ОБЈАВЕ