4.1 C
Lukavica

Бесплатно скијање на Јахорини и за ученике са подручја општине Источна Илиџа  

Директор Олимпијског центра /ОЦ/ „Јахорина“ Дејан Љевнаић је са представницима шест општина Источног Сарајева потписао уговоре о бесплатном скијању за дјецу са подручја општина овог града.  

Љевнаић је истакао да ОЦ „Јахорина“ као друштвено одговорна компанија жели да подстакне што већи број дјеце да се баве скијањем.

„Циљ нам је да што више дјеце дође на Јахорину, да ову планину заволе и доживљавају као своју, те да прве скијашке кораке направе управо овдје. За ову сезону смо припремили два новија ски-вртића“, рекао је Љевнаић.

Он је додао да је скијање као спорт на свјетском нивоу у опадању због чега ОЦ „Јахорина“ предузима мјере и кораке како би се дјеца вратили у природу и стекла здраве навике.

Директор ОЦ „Јахорина“ рекао је да је нови менаџмент заузео став да на планини није само проблем систем за вјештачко осњежавање, него треба говорити и о паркингу, комуналном уређењу и расвјети.

Он је нагласио да нови менаџмент не окреће главу од проблема на планини и да скијашима може обећати да су стазе апсолутно спремне за предстојећу сезону.

„Што се тиче система за осњежавање, урађен је пројекат са најбољим инжењерима и најбоље рјешење што се тиче нашег искуства. Да би се поставио систем за осњежавање неопходно је прво припремити стазе и обезбиједити воду, да се уради водоакомулација, вјетроуставе. Све смо већ урадили, а тренутно су машине на терену“, рекао је Љевнаић.

Он је додао да је уговор о вјештачком осњежавању потписан са компанијом која је водећа у свијету и да је урађено језеро.

„У наредном периоду очекујемо да се уради и фолија. То језеро је вјештачка акумулација на врху планине капацитета 90.000 кубних метара. Идеја је да се користи и у љетном периоду као атракција како би планина живјела током 365 дана у години“, напоменуо је Љевнаић.

Према његовим ријечима, циљ пројекта јесте да се сезона са постојећих 60 дана скијања продужи на 120 до 130 дана како би се покренуо замајац туристичке потрошње.

Уговоре у име локалних заједница потписали су начелници општина Пале Бошко Југовић, Трново Драгомир Гаговић, Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић, Соколац МИлован Бјелица, Источни Стари Град Бојо Гашановић и начелник одјељења за општу управу Источне Илиџе Милета Вуковић.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић изразио је задовољство потписаним уговорима и захвалио директору ОЦ „Јахорина“ јер је омогућено дјеци Источног Сарајева да користе скијалишта бесплатно.

„Град Источно Сарајево ће се укључити у ову акцију тако што ћемо помоћи превоз дјеце до скијалишта суфинансирањем са начелницима општина. У том правцу ћемо у наредном периоду предузети кораке и можда потписати додатне уговоре између Града Источног Сарајева, општина и оних који буду вршили услугу провоза“, додао је Вуковић.

Према његовим ријечима Град Источно Сарајево настојаће заједно са општинама да изнађе могућност да би боравак дјеце на Јахорини био комплетан, односно да се обезбиједе учитељи скијања и скијашка опрема.

ПОСЉЕДЊЕ ОБЈАВЕ