23 C
Lukavica

Ватрогасци у новом објекту – Отворен нови Ватрогасни дом у Источном Сарајеву

Ватрогасци из Источног Сарајева ће радити у знатно бољим условима, јер су уселили у нови Ватрогасни дом који је изграђен уз помоћ Града Источно Сарајево, али и Ватрогасног савеза РС и општине Источна Илиџа.

Уз сагласност општина Источно Ново Сарајево, Источна Илиџа и Града Источно Сарајево договорено је да нови ватрогасни објекат буде на територији општине Источна Илиџа.

Градоначелник Источног Сарајева, Ненад Вуковић изјавио је да је објекат вриједности око 520.000 КМ урађен по принципу кључ у руке и да дио тог новца подразумијева и вањско уређење око објекта, те додао да је  Град надлежан за комплет ватрогасну заштиту на територији Источног Сарајева, односно за шест општина.

– Ми смо потписали споразум са општинама Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, гдје се град Источно Сарајево обавезао да ће помоћи изградњу новог ватрогасног дома. Веома сам захвалан Скупштини општине Источна Илиџа и начелнику Маринку Божовићу, јер су донијели одлуку да Граду Источно Сарајево донирају земљиште, на којем је изграђен нови Ватрогасни дом и ослободе нас обавеза плаћања, по питању грађевинске дозволе, ренте и обавеза према плаћању грађевинског земљишта – рекао је  градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић.

– Имамо велику територију покривену шумом и пожари су увијек потенцијална опасност па због тога морамо имати спремне и добро опремљене ватрогасце – додао је градоначелник Вуковић.

Старјешина Територијалне ватрогасне јединице Источно Сарајево, Његош Вукадин, каже да је изградњом објекта трајно ријешено питање ватрогасног дома за подручје ових општина.

-До сада смо били у неусловном простору, али сад ћемо имати све услове на располагању које треба да има једна ватрогасна јединица која покрива овако велику територију. Ми смо већ дуже вријеме размишљали и планирали да градимо ватрогасни дом. Поднијели смо иницијативу Граду Источно Сарајево и општинама Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево и дошло је до договора. Источна Илиџа понудила да ријеши проблем локације и инфраструктуре за изградњу Дома –  истакао је Вукадин.

Он додаје да ће нови објекат сасвим промијенити услове рада ове ватрогасне јединице, те истиче да се са ове локације може дјеловати брзо и ефикасно, захваљујући алтернативним путевима, да би се заобишла главна саобраћајница.

Вукадин додаје да ће изградњом Ватрогасног дома на Хреши у општини Источни Стари Град, које се планира у наредном периоду,  бити формирана једна ватрогасна испостава, а стављањем овог објекта у функцију у потпуности би била покривена територија града Источно Сарајево.

Начелник општине Источна Илиџа, Маринко Божовић, изјавио је да је за ову локалну заједницу веома важно што се ватрогасни дом налази  на њеној територији, те да је општина за те потребе издвојила 2.000 метара квадратних земљишта.

-У овом дијелу пословне зоне се интензивно граде пословни објекти  гдје ће се у наредном периоду изградњом новог моста на ријеци Жељезници овај дио повезати са остатком општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево – рекао је Божовић.

Територијална ватрогасна јединица броји око 50 радника, а организована је у три одјељења, на Палама, Сокоцу и Источном Новом Сарајеву, плус једна испостава у Трнову.

 

ПОСЉЕДЊЕ ОБЈАВЕ