4.1 C
Lukavica

Изградња нове зграде Болнице Источно Сарајево почеће за 15 до 20 дана

Изградња нове зграде Болнице Источно Сарајево почеће за 15 до 20 дана, најављено је након састанка министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Драгана Богданића са представницима локалних заједница Сарајевско-романијске регије и ове здравствене установе.

Богданић је рекао након састанка да је данас договорена сарадња током изградње зграде Болнице Источно Сарајево, једног од најзначајнијих инфраструктурних пројеката на подручју Сарајевско-романијске регије.

Он је навео да је данас на дневном реду Народне скупштине Републике Српске информација о градњи Болнице, након чега ће бити завршено потписивање уговора, а потом почети градња.

Директор Болнице Источно Сарајево Горан Тодоровић рекао је да су сви нивои власти исказали спремност да овај пројекат буде завршен за годину-двије на добробит свих, те навео да ће Народна скупштина Републике Српске на наредној сједници дати сагласност за потписивање уговора између извођача радова и финансијера, односно Владе Српске.

„Тренутно се ради на уклањању стабала из парка, гдје ће бити грађена болница, спремамо одлагалиште за непотребни материјал и разговарамо о томе како да буду превазиђени административни проблеми и у што краћем року добијене све дозволе и сагласности„, истакао је Тодоровић.

Према његовим ријечима, посљедњих неколико мјесеци разматра се стратегија за обезбјеђивање кадрова за нову болницу.

„Желимо да нова болница буде референтна установа за цијелу Републику Српску„, нагласио је Тодоровић.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић изразио је задовољство што је данас одржан састанак са министром Богданићем и шест начелника општина у саставу града, те подсјетио да је и раније истицао да је потребно директно разговарати, а не посредством медија.

Он је напоменуо да је важно да се више не врши притисак на њега као градоначелника и начелнике општина када је ријеч о задуживању локалних заједница у вези са финансирањем овог пројекта, те најавио да ће ускоро одржати састанак са министром Богданићем и министром финансија Зораном Тегелтијом о евентуалним могућностима помоћи овом пројекту шест општина и града Источно Сарајево.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић рекао је новинарима да ће општина урадити све што је у њеној надлежности да изградња зграде Болнице Источно Сарајево почне на вријеме, те додао да се чека потписивање уговора између инвеститора и извођача радова.

Он је навео да је општина Источна Илиџа када је ријеч о Болници Источно Сарајево до сада у инфраструктурне радове уложила близу четири милиона КМ, те поновио да никада неће опструисати градњу те здравствене установе.

Одговарајући на питање да ли ће се општина одрећи наплаћивања ренте и уређења, Божовић је рекао да то није могуће јер није прописано законом.

„Све што општина буде наплатила од ренте биће уложено у систем здравственог сектора грађана Источног Сарајева и инфраструктуру која је потребна за ову здравствену установу„, појаснио је Божовић.

Он се нада да ће убрзо бити одржан састанак и са извођачем радова, јер је овај пројекат битан за грађане Источног Сарајева.

Данашњем састанку присуствовали су и начелници општина Соколац Милован Бјелица, Пала Бошко Југовић и Источног Новог Сарајева Љубиша Ћосић, те општине Трново Горан Вујичић.

Изградња и опремање нове здравствене установе требало би да кошта 46,58 милиона КМ без ПДВ-а.

Нову болницу у Источном Сарајеву изградиће и опремити група „Марковић инвест-Р.М.“ из Лакташа и „Медикал“ из Мостара, који су на тендеру Министарства здравља и социјалне заштите изабрани као најповољнији понуђачи.

Нову болницу, површине 10.500 метара квадратних, чиниће два спојена објекта – стационарни и технички, који ће бити повезани са недавно изграђеним поликлиничким објектом.

ПОСЉЕДЊЕ ОБЈАВЕ