4.1 C
Lukavica

Изложба „Ђоко Мазалић, 1888. – 1975.“

У уторак, 10. октобра, у 20.00 у Умјетничкој галерији Босне и Херцеговине се одржава  отварање изложбе „Ђоко Мазалић, 1888. – 1975.“

Ђоко Мазалић (1888. – 1975.) један је од сликара прве генерације босанскохерцеговачких умјетника који су студирали сликарство. Завршио је Високу школу за ликовне умјетности у Будимпешти (1910. – 1914). Током живота остварио се још као професор, педагог, научни радник, конзерватор, историчар умјетности и ликовни критичар, тако да ће његов свестрани рад скоро цијелу трећу и четврту деценију 20. вијека представљати неприкосновен ауторитет у културном животу Сарајева.

Сликарски опус Ђоке Мазалића богат је и разнородан и у стилском и у тематском смислу. У њему се могу наћи различити утицаји, од магичног реализма, поинтилизма, пленеризма, класицизма и других форми све до саме границе апстракције коју никада није одлучио прећи, иако се у неким његовим дјелима осјећају наговјештаји блиски каснијем апстрактном експресионизму. Тематски гледано, распон је једнако широк. Изостају само мртве природе, док је богат репертоар фолклорних мотива, градских призора, грађанских портрета, анималистике, сакралних тема, алегорија, те коначно пејзажа као најважнијег Мазалићевог мотива.

Ова изложба има за циљ да нас подсјети на Мазалићеву величину и мјесто у ликовној умјетности, али и на наш дуг према њему.

 

ПОСЉЕДЊЕ ОБЈАВЕ