3.1 C
Lukavica

Источна Илиџа потписала споразум са USAID за привлачење инвестиција бх. дијаспоре

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић, директор Бизнис центра босанскохерцеговачке дијаспоре Армин Алијагић и директор одјела за економски развој мисије USAID за БиХ Андрев Богел потписали су данас споразум о заједничком пружању подршке улагању, обостраној промоцији и активностима на повлачењу инвеститора из босанскохерцеговачке дијаспоре.

Узимајући у обзир чињеницу да два милиона држављана и држављанки живи у иностранству, укључујући неколико генерација економске миграције прије и након рата, те избјеглица у току рата, у иностранству се створио огроман ресурс који још увијек није довољно искориштен.

Босанскохерцеговачка дијаспора има огроман потенцијал захваљујући образовању, обучавању и стеченим искуствима у раду као и отвореним контактима који могу значајно доприњети у развоју Босне и Херцеховине и свих њених локалних заједница.

Овим споразумом о сарадњи се ДБЦ и општина Источна Илиџа обавезују да ће радити заједно на испуњавању циљева унапређења пружања услуга, подршке и савјетовање потенцијалних инвеститора из босанскохерцеговачке дијаспоре.

Тренутно је отворен четврти јавни позив за додјелу бесповратних средстава у склопу активности USAID Пројекта „Дијаспора Инвест“. Ријеч је о грант програму који подржава мала и средња предузећа. Услов је да компаније нису старије од три године, те да су дијелом или у потпуности у власништву инвеститора из босанскохерцеговачке дијаспоре, или да имају доказиву трајну пословну везу остварену преко чланова босанскохерцеговачке дијаспоре.

Кључни критерији избора су планирана нова радна мјеста и висина инвестиције која ће се реализовати у оквиру имплементације пројекта. Важно је нагласити да се грантови одобравају у износу до 50.000 КМ, уз обавезу улагања у пројекат властитим доприносом, и то најмање у односу 1:1 (у односу на тражена средства), од чега 50% може бити неготовински допринос инвеститора.

Позив је отворен од 26.2.2019. до 1.4.2019, а саму апликацију и детаље позива можете пронаћи на www.grant.diasporainvest.ba.

ПОСЉЕДЊЕ ОБЈАВЕ