4.1 C
Lukavica

Конференција за јавност о пројекту „Партиципативни буџет“

Грађани одлучили о расподјели дијела буџета у три општине у БиХ

До краја 2018.године у општини Бреза биће изграђена нова дјечија игралишта, постављена рампа на прилазу школама, постављене преклопне клупе, те изграђено излетиште изнад села Избод. У општини Источна Илиџа двориште испред основне школе “Јован Дучић” ће бити асфалтирано, те постављена јавна расвјета на пјешачкој стази код О.Ш. П.П. Његош. На територији општине Крешево ће се проширити мост у пољу код скретања са регионалног пута Ресник Волујак, те поставити ограде на гробљима Косина и Троска.

Грађани ових општина су први пут имали прилику да активно учествују у процесу доношења одлука о буџету предлагањем и промовисањем својих идеја и гласањем за пројекте у вриједности од 54 000 КМ који ће се имплементирати до краја 2018.године за добробит што већег броја грађана.

Овакав начин учешћа грађана је омогућено захваљујући пилот пројекту Партиципативни буџет који имплементира Удружење изборних званичника у БиХ у сарадњи са АГОРА и Министарством вањских послова Чешке Републике које је обезбиједило половину потребних средстава.

По ријечима Војтěцха Чернý, Пројект Менаџера из Агора ЦЕ „Партиципативни буџет је метод који се користи у цијелом свијету, а БиХ општине су користиле модел који се успјешно имплементира у Чешкој Републици.“

Ми вјерујемо и надамо се да ће грађани и других општина имати прилику да у будућности на исти начин одлучују о расподјели дијела буџетских средстава у својим општинама.

Конференција ће се одржати 26.04.2018. године у 11:00 у хотелу „Сарај“, Сарајево на којој ће се разговарати о предностима активног учешћа грађана у процесу доношења одлука на локалном нивоу и дистрибуирати брошура Методологија ПБ написана на основу наших искустава са општинама у БиХ.

Учесницима конференције ће се обратити Амбасадор Чешке Републике у БиХ, господин Јакуб Скалник, начелници општина у којима се пројекат имплементира, те грађани који су предлагали пројекте.

Пресс конференција је планирана у 12:30.

Све додатне информације можете пратити на веб страници општина и www.pbbih.com.

ПОСЉЕДЊЕ ОБЈАВЕ