1.1 C
Lukavica

„ЛУТ ФЕСТ“ слави пунољетство

Од 1. до 6. октобра у Источном Сарајеву, одржаће се 18. Међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу „Лут фест“  у организацији Форум театра.

„Сигуран сам да овај фестивал, с обзиром на његов карактер и значај за Град и општине у његовом саставу, има свијетлу будућност и перспективу“, рекао је предсједник Организационoг одборa Лучић на конференцији за новинаре, након сједнице.

Продуцент Фестивала Александра Митрић Штифанић каже да мото овогодишњег фестивала „Луткарски бал пунољетства“ најављује право рођенданско славље у духу луткарства и луткарске умјетности, као и учешће најзначајнијих професионалних луткарских позоришта из региона и свијета.

Према њеним ријечима, Фестивал ће 1. октобра у 18.00 часова отворити Позориште лутака „Пинокио“ из Београда са мултимедијалним спектаклом „Бубамарац“, редитеља Дарјана Михајловића.

„Ове године публици ће се први пут представити `Невид театар` и `Градско позориште Јазавац` Бањалука представом `Пустоловине Болета Комете`, ауторски пројекат Марка Дукића“, најављује Штифанићева.

Она прецизира да ће Позориште лутака Мостар учествовати представом Неџада Максумића „Принц из моје улице“, Позориште лутака Ниш представом „Оловни војник и балерина“, редитеља Дарка Ковачовског, Дечије позориште Суботица представом редитеља Тодора Валова „Ивица и Марица“, те зрењанинско Народно позориште „Тоша Јовановић“ представом „Звезда луталица“, чију режију потписује Ирена Тот.

Луткарско казалиште Мостар извешће представу „Бајка о срећи“, Изабеле Дегорске.

Позориште „Туулевски“ из Естоније, које биљежи запажене успјехе на многим свјетским фестивалима представиће се новим луткарским остварењем, представом „Црвенкапа“, редитељке Амеле Вученовић.

Завод федерација Љубљана и Гледалишче Глеј ће извести представу „Луда шума“, ауторски пројекат Ајде Роос и Петера Куса.

Први пут ће се публици у Источном Сарајеву представити Луткарско позориште Каиро из Египта представом „Кад је тигар постао мали“, редитеља Шавкија Хегаба, а ријеч је о луткарском позоришту са најдужом традицијом у Африци.

Овогодишњи такмичарски фестивалски програм оцјењиваће еминентни међународни жири који чине професор Боњо Лунгов из Бугарска, предсједник жирија, те чланови професор Наташа Глишић и Пеђа Харт из Републике Српске.

Представе ће оцјењивати и жири публике, чији је координатор професор музике Младен Јанковић.

У оквиру рођенданског јубилеја, фестивал ће додијелити Плакету „Златна анима Радослав Лазић“ Министарству просвјете и културе Републике Српске и Бранку Милићевићу Коцкици, почасном госту овогодишњег фестивала.

Пратећи садржај овогодишњег фестивала са радионицама, предавањима, промоцијама и сценским читањем награђеног луткарског текста биће одржан у оквиру програма под називом „Лабораторија луткарства“.

„Луткарске радионице представљају значајан дио фестивалског програма. Ове године биће реализоване три радионице: радионица израде и анимације марионета и израде 3Д сценографије за луткарско позориште, водитељ Јован Царан и радионица позоришта сјенки, водитељи Татјана Паскаш, психолог и руководилац луткарске сцене Народног позоришта ‘Тоша Јовановић’ Зрењанин и Тибор Фараго, мајстор за израду лутака и шеф сцене“, каже Штифанићева.

У пратећем програму фестивала биће одиграна представа „Птице без граница“, ауторски пројекат Иване Радић и Бојана Берибаке, са којим ће се представити „Отворени театар“ из Мостара.

Директор Фестивала Витомир Митрић наглашава да је планирано и играње представе „Оловни војник и балерина“, Позоришта лутака Ниш, у Културном центру Пале за ученике основних школа „Србија“ и „Пале“.

„Славећи 18. фестивалски рођендан, желимо да укажемо на озбиљност манифестације, постигнут висок умјетнички и организациони ниво, истичући да је пунољетство доказ да је фестивал достигао оквире свјетских позоришних фестивала за дјецу. Учешће 167 луткарских позоришта и умјетника из 36 земаља свијета на досадашњим фестивалима то потврђује“, каже Митрић.

Покровитељ фестивала је Министарство просвјете и културе Републике Српске, а суфинансирају га Град Источно Сарајево и општине Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево.

ПОСЉЕДЊЕ ОБЈАВЕ