4.1 C
Lukavica

Наставак изградње главног фекалног колектора у насељу Војковићи – Крупац

На сједници НСРС, која је одржана 17. 6. 2020. године усвојена је одлука о кредитном задужењу према Европској инвестиционој банци, у износу од 30.000.000 евра, за финансирање пројекта „Водовод и канализација у РС“.

Циљ овог пројекта је изградња и санација инфраструктуре за водоснабдијевање и канализацију, у сврху заштите здравља становништва и животне средине, те унапређивања животних услова на територији РС.

Након што је испунила све формалне услове, Општина Источна Илиџа је 16. 12. 2017. године исказала намјеру учешћа у наведеном пројекту и кандидовала Пројекат изградње главног фекалног колектора у насељу Војковићи – Крупац, у дужини од 1.7 километара. Процијењена вриједност инвестиције износи 800.000 КМ.

Овај пројекат је у Општини Источна Илиџа започет још 2017. године и одвијао се у фазама.

Прва фаза, која је рализована 2017. године, обухватила је изградњу пумпне станице и потисног вода у насељу Блаца. У другој фази дошло је до израде главног колектора Блаца – Шешлије – ОШ Војковићи, а пројекат је, једним дијелом, финансиран од стране Министарства спољне трговине и економских односа БиХ. Трећа фаза овог пројекта би се односила на изградњу фекалног колектора у насељу Војковићи – Крупац, чиме би се обезбиједило да комплетно насеље до краја индустријске зоне добије могућност прикључка на канализациону мрежу.

Према ријечима начелника Божовића, пројекти које се односе на водоводну и канализациону мрежу су врло важни за становништво и зато се на њима континуирано ради, а могућност да се реализује трећа фаза резултат је рада ове општинске управе.

„Препознали смо потребе грађана овог дијела наше општине. Средства за реализацију пројекта обезбјеђивали смо из буџета Општине Источна Илиџа и тражили смо отворене јавне позиве из ове области, како бисмо у потпуности обезбиједили финансијску конструкцију.
Упоредо са овим пројектима кандидовали смо и пројекат формирања Водовода и канализације Источна Илиџа, за који смо урадили студију оправданости, а која је показала да је оснивање Водовода и канализације, у капацитетима Источне Илиџе, исплативо. Чекамо резултате тих јавних позива, а до тада ћемо буџетска средства Источне Илиџе парцијално усмјеравати у развој овог пројекта“ – нагласио је начелник Божовић.

Наредни корак је ратификација поменутог кредитног задужења у Парламенту БиХ.

ПОСЉЕДЊЕ ОБЈАВЕ