6.1 C
Lukavica

Наставак пројекта изградње канализационе мреже у Војковићима

У насељу Војковићи, општина Источна Илиџа, у току су радови на изградњи канализационе мреже у дужини од 3000 метара, на коју ће бити спојено око 300 домаћинстава.

Начелник општине Источна Илиџа, Маринко Божовић је рекао да ће се, захваљујући средствима у износу од 450.000 КМ, које је општина добила од Савјета министара, завршити дуго очекивани пројекат реализације канализационе мреже у једном дијелу насеља Војковићи.

„Општина је својим средствима урадила један дио примарне мреже, а захваљијући средствима од Савјета министара ћемо, нешто што бисмо иначе радили пет година, завршити за једну годину“, рекао је Божовић.

Божовић је додао да се ради о специфичном начину рјешавања, путем препумпавања отпадних вода, а који није био специфичан на подручју Источног Сарајева и да се то показало као добро рјешење.

Министар спољне тргвине и економских односа у Савјету министара БиХ, Мирко Шаровић, је изразио задовољство због тога што је заједничким снагама ријешен један користан инфраструктурни пројекат, који ће становницима Војковића много значити.

„Савјет министара је, на захтјев начелника Божовића,  изашао у сусрет и обезбиједио 450.000 КМ за реализацију овог пројекта. Средства су оперативна и биће довољна да се заврши ова фаза пројекта на одвођењу отпадних вода, чиме ће се знатно утицати на заштиту животне средине“, рекао је Шаровић.

Начелник за просторно планирање, урбанизам и стамбено-комуналне послове општине Источна Илиџа, Ненад Берјан, је рекао да је прва фаза овог пројекта завршена, те да је изведено 3000 метара цјевовода, а да се другом фазом завршава комплетан пројекат који ће ријешити проблем отпадних вода за 350 домаћинстава из овог насеља.

„Овај пројекат има и шири значај у функцији заштите ријеке Жељезнице, јер та ријека својим водама похрањује извориште Баћево из којег се водом снабдијева Сарајево, тако да је ово од ширег значаја, не само за Војковиће и Источно Сарајево, него и за кантон Сарајево“, рекао је Берјан.

ПОСЉЕДЊЕ ОБЈАВЕ