1.1 C
Lukavica

Начелник Божовић додијелио захвалнице ученицима основних школа

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић уручио је данас прикладне награде ученицима основних школа са подручја те локалне заједнице који су писали литерарне радове поводом 9. јануара – Дана Републике Српске.

-Ми сматрамо да је изузетно значајно да се млађим генерацијама пренесе колико је скупо плаћена Република Српска, да науче да је воле и његују – рекао је Божовић.

Он је нагласио да Републику Српску константно треба унапређивати.

Ученик Владан Гавриловић написао је пјесму о Републици Српској, а инспирација су му борци који су животе дали за одбрану Републике.

-Република Српска ми је једна од најважнијих ствари у животу јер сам ту рођен, а и доста је људи погинуло да би била одбрањена – рекао је Гавриловић.

Осим Гавриловића, награђени су и Ивана Ђуровић, Андреа Голубовић, Анка Вујадин, Дара Владичић, Анђела Ждрале, Јелена Ђуричић, Јована Пушара, Филип Папаз, Лана Пантић, Алекса Млађен, Марко Каришик, те Марија Маслеша.

Република Српска обиљежава Дан Републике 9. јануара јер је тог датума 1992. године основана, под првобитним називом Српска Република БиХ.

Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ, након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба, који су имали констутитивни статус.

ПОСЉЕДЊЕ ОБЈАВЕ