23 C
Lukavica

ОБИЉЕЖАВАЊЕ 120 ГОДИНА ХРАМА СВЕТОГ САВЕ У БЛАЖУЈУ

Митрополија добробосанска Српска Православна Црква општина у Блажују у недељу 1. октобра 2017. године обиљежава 120-у годишњицу Храма Светог Саве у Блажују.

ПРОГРАМ:

09:00 Часова

  • СВЕТА ЛИТУРГИЈА
  • ЛИТИЈА ОКО ХРАМА
  • КУЛТУРНО-УМЈЕТНИЧКИ ПРОГРАМ
  • ТРПЕЗА ЉУБАВИ

 

Темељ цркве Св. Саве у Блажују освећен је на Петровдан 1896. године. Црква је завршена за нешто више од годину дана. Осветио је митрополит Дабробосански Николај (Мандић) 21. септембра 1897. године. За ову цркву митрополит Дабробосански Ђорђе (Николајевић) је оставио 4.000 форинти и жељу да у њој буде сахрањен. Међутим, митрополит Ђорђе (Николајевић) је умро 8. фебруара 1896. године, прије него што се почело са градњом цркве, па је привремено сахрањен на кошевском гробљу. Његови земни остаци су пренети у блажујску цркву 1898. године, годину дана после освећења.

У последњем рату 1992. године црква и парохијски дом су претрпели оштећења. Након рата приступило се обнови цркве и дома заслугом пароха Зорана Јеринића. Освећење обновљене цркве извршио је 10. октобра 1999. године митрополит Николај (Мрђа) уз саслужење више свештеника. На Литургији је певао хор „Слога” из Сарајева и хор Богословије Св. Три Јерарха из Србиња. После Литургије одржана је духовна академија.

ПОСЉЕДЊЕ ОБЈАВЕ