4.1 C
Lukavica

Обиљежен „Марш на Илињачу“

У одбрани Војковића, Грлице и Крупца од напада муслиманских снага из Храснице и Соколовић колоније почетком августа 1992. године погинуло је седам припадника Друге сарајевске бригаде Војске Републике Српске.

Свједоци тих дешавања једнодушни су у оцјени да је ријеч о херојској одбрани српских насеља и становништва тадашњег Српског Сарајева.

Да је тих дана пала ова територија, ово јуначко мјесто, можда би ток рата отишао у другом правцу„, рекао је предсједник Предсједништва Борачке организације „Илиџански борац“ Горан Шеховац.

Према његовим ријечима, „Марш одбране Војковићи – Илињача“ израз је жеље да се покаже да су српски борци и српско становништво само бранили своје домове и породице како не би постали жртве муслиманских оружаних снага, као и прилика да се младима пренесе истина о историјским данима 1992. године.

Ово је начин да одамо почаст својим саборцима који су дали животе за одбрану Војковића, Грлице и Крупца„, додао је Шеховац у изјави новинарима.

У борбама за одбрану Војковића, Грлице и Крупца учествовали су и припадници Четвртог батаљона Војне полиције, у чијим је редовима био и Драган Пејић.

Помогли смо нашим саборцима из Друге сарајевске бригаде да одбране ово подручје од напада непријатеља„, рекао је Пејић и додао да припадници Војне полиције нису имали губитака у овим борбама.

Предсједник Мјесне борачке организације Војковића, Грлице и Крупца Стојан Међо нагласио је да без Друге сарајевске бригаде не би било ни овог дијела Републике Српске.

У борбама 4. августа погинуло је седам, а током рата укупно 217 наших сабораца, док је број рањених био далеко већи„, рекао је Међо.

Овогодишњи „Марш одбране Војковићи-Илињача“ шести је по реду и дио је манифестације „4. август – да се не заборави“. Овогодињу шетњу до Илињаче становника Источне Илиџе обиљежило је велико присуство младих, а меđу њима су били и начелник и предсједник Скупштине Општине Источна Илиџа Маринко Божовић и Раде Ћосовић.

ПОСЉЕДЊЕ ОБЈАВЕ