1.1 C
Lukavica

Одата почаст браниоцима Српске Илиџе

Борачка организација “Илиџански борац” из Источне Илиџе обиљежила је данас 28 година од првог и другог напада на Илиџу, који су се десили 22. априла и 14. маја 1992. године.

У Храму Светог Саве у Блажују служен је парастос и прислужене су свијеће погинулим борцима Илиџе.

Након парастоса у Блажују служен је помен и положено цвијеће на спомен-обиљежје Оклопног батаљона у Добрињи четири и спомен-обиљежје погинулим припадницима Министарства унутрашњих послова Илиџа на Кули.

 

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић нагласио је да жртве које су пале за одбрану Републике Српске и Источне Илиџе никада не смију бити заборављене и да ће ова локална заједница овај датум и даље обиљежавати.

 

Предсједник Борачке организације „Илиџански борац“ Горан Шеховац подсјетио је да су 22. април и 14. мај 1992. године били најтежи дани за Српску Илиџу, али да су становници Илиџе стали на браник и одбранили Републику Српску.

Први напад такозване Армије БиХ десио се 22. априла 1992. године када је погинуло 12 српских бораца, а за одбрану Илиџе током одбрамбено-отаџбинског рата живот су положила 1.064 борца Војске Републике Српске.

Од погинулих 1.064 борца њих 560 били су припадници Илиџанске бригаде која је бранила своју територију од напада из праваца Сарајева, Храснице и Игмана.

Илиџанска бригада дала је огроман допринос стварању Републике Српске и животи који су уграђени у њене темеље никада не смију бити заборављени.

 

ПОСЉЕДЊЕ ОБЈАВЕ