3.1 C
Lukavica

Одбојкаши отворили “Дане одбране Илиџе”

Културно-спортска манифестација ”Дани одбране Илиџе”, коју традиционално организује Борачка организација ”Илиџански борац”, отворена је данашњим одбојкашким турниром основаца.

Поред одбојке за ученике Основних школа ”Јован Дучић” Касиндо, ”Алекса Шантић” Војковићи, ”Петар Петровић Његош” Источна Илиџа и ”Свети Сава” Источно Ново Сарајево биће организовано и такмичење у малом фудбалу, кошарци и баскету, а традиционално одржаће се и турнир у малом фудбалу на којем ће учествовати ратни ветерани.

–  Осим спортског надметања и дружења наших основаца, један од циљева јесте да пред сваки турнир одржимо један историјски час и да нашој дјеци кажемо шта се дешавало у минулом отаџбинском рату, с акцентом на одбрану Илиџе и на тај начин допунимо оно што нема у школским уџбеницима – рекао је Горан Шеховац, предсједник Борачке организације Илиџански борац.

У оквиру манифестације, која ће трајати до 13. маја, планирана је и организација округлог стола под називом ”Агресија и патриотизам”.

– То смо планирали за 22. април у Културном центру Источно Ново Сарајево. Очекујемо учешће већег броја наших грађана, од учесника рата до најмлађе популације. Учешће ће узети Светозар Гузина, командант 1. батаљона Илиџанске бригаде, Мирослав Лучић, замјеник команданта 2. батаљона Илиџанске бригаде, Бато Тешић из одреда специјалне полиције. Желимо да покренемо низ акција на на тему агресије и патритизма – рекао је Шеховац, који ће бити у функцији модератора округлог стола.

Завршног дана манифестације, у јутарњим часовима у храму Светог Саве у Блажују, служиће се парастос погинулим борцима.

– Учешће је потврдио већи број свештеника и Црквени хор Слога. Именом ћемо поменути свих 1.064 борца са цијеле Српске Илиџе, који су положили животе за одбрану ових простора. Након парастоса положићемо вијенце на спомен плочу у Добрињи 4, а од ове године и испред Станице полиције Источно Сарајево. Као сваке претходне године одржаће се свечана академија са пригодним програмом, а том приликом биће уручени пехари и дипломе за најуспјешније екипе у спортским такмичењима – рекао је Шеховац.

Према његовим ријечима манифестација ће се завршити дружењем бораца у Парохијском дому на Вељинама.

ПОСЉЕДЊЕ ОБЈАВЕ