4.1 C
Lukavica

Одржана оријентацијска радионица у оквиру пројекта „Укљученост заједнице у смањење родних стереотипа и елиминацију насиља над женама и дјевојчицама“

У Општини Источна Илиџа одржана је оријентацијска радионица у оквиру пројекта „Укљученост заједнице у смањење родних стереотипа и елиминацију насиља над женама и дјевојчицама“, који финансира UN Woman канцеларија у БиХ, а координира Асоцијација XY. Пројектне активности се организују у сарадњи са Gender центром Републике Српске и Министартсвом просвјете и културе РС и партнерским невладиним  организацијама.

На оријентацијској радионици, која представља први корак у укључивању представника локалне заједнице у планирање и реализацију свеобухватног програма превенције, учествовали су представници Центра за социјални рад И. Илиџа, ЈУ Средњошколски центар „Источна Илиџа“, Форум театра, Удружења грађана „Пробуди се“ и Општине Источна Илиџа.

Директорица Асоцијације XY Емина Османагић навела је како ће се пројекат спороводити у Источном Сарајеву и Бијељини, те да је у одабиру локалних заједница вођено рачуна да се одаберу оне које имају потенцијал да проведу програм. Први корак у реализацији програма је да се изаберу актери локалних заједница и организују у Локалну акциону групу (ЛАГ), која ће се залагати за смањење родних стеротипа и активно учествовати у преценцији родно заснованог насиља.

На радионици у Источној Илиџи формирана је Локална акциона група и дефинисани су кључни приоритети у области превенције. У априли су планиране обуке за одређени број експерата и представника инстутуција у области примјене иновативних алата:  CTC model, Moral reframing, Behaviour insights.

ПОСЉЕДЊЕ ОБЈАВЕ