4.1 C
Lukavica

Одржан мултисекторски састанак удружења “ Прослави Опоравак”

Представници удружења “ Прослави Опоравак”, одржали су мултисекторски састанак 26.10.2017. године у  просторијама  Скупштине Града Источно Сарајево.

На састанку су представници Удружењa „Прослави Опоравак“ представили трогодишњи регионални пројекат „Бирам Опоравак“, који ће до краја 2019. године бити реализован у БиХ, Србији и Црној Гори, а у партнерству са Свјетском Федерацијом Против Дроге.

Пројекат се реализира са циљем да се унаприједе сервиси за особе са проблемом овисности, са акцентом на особе из мањих средина,  као и  да се повежу сви актери унутар ове проблематике, кроз мултисекторску сарадњу и умрежавање, како би се особа у процесу опоравка од овисности заједничким напорима подржала и довела на мјесто њеног максималног потенцијала.

Пројекат “Бирам Опоравак” је наставак пројекта 3 Балкан који је започео 2015. године као одговор на тренутну ситуацију на пољу проблематике злоупотреба дрога у Србији, Црној Гори и Босни и Херцеговини. Партнерске организације „Излазак“ из Београда, „Препород“ из Подгорице, те „Прослави Опоравак“ из Сарајева су се одлучиле на реализацију овог пројекта јер су уочиле недостатаке у системима подршке и третмана не само маргинализираној групи овисника и опорављених овисника, него и дјеци и свих оних који су погођени злоупотребом дрога у заједници. 

Поводом 26. јуна, који се у цијелом свијету обиљежава као Међународни дан борбе против злоупотребе дрога, покренута је бесплатна телефонска линија и савјетовалиште. На бесплатни и анонимни број за позиваоца 0800 – 28 000 грађани Босне и Херцеговине имају прилику да дознају разне информације везане за ову проблематику.

Заинтересирани могу добити широк спектар информација, од штетности које доноси конзумација психоактивних супстанци, па до опција о могућностима опоравка од једне од највећих пошасти данашњице. Број ће бити доступан у оквиру радног времена Удружења, а на телефон ће се јављати савјетници за питања опоравка од овисности упослени у Удружењу. Позиваоци могу остати анонимни и ни на један начин неће бити дискредитовани због проблема у ком се налазе.

Такође, креирана је и интернет страница www.biramoporavak.com где можете наћи додатне информације, направити тест „Да ли сам овистан?“ те прочитати актуелне вијести из овог домена.

ПОСЉЕДЊЕ ОБЈАВЕ