23 C
Lukavica

Одржан састанак Форума за безбједност Општине Источна Илиџа

У сали Скупштине општине Источна Илиџа 29. 8. 2019. године одржан је редовни састанак Форума за безбједност Општине Источна Илиџа. Састанак је отворио предсједник форума и Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић. Тема састанка је била почетак школске године и текуће теме које се свакодневно појављују из области безбједности.

Начелник је све присутне информисао ста се све урадило по закључцима донесеним на предходном састанку, односно Закључка да се формира тим који ће обићи све грађавинске објекте високоградње на територији општине Источна Илиџа и да изврши контролу исправности хидрантске мреже. Комисија је преконтролисала 232 улаза, а у 46 улаза уопште не постоји хидрантска мрежа, у 150 улаза је неисправна а у 36 улаза је исправна хидрантска мрежа. То је забрињавајући податак и Начелник је наложио надлежним службама да се овај проблем неисправности хидрантске мреже у што краћем року рјеши.

Начелник Полицијске станице Источна Илиџа Миран Мрдић рекао је да је на територији општине Источна Илиџа у протеклих 7 мјесеци евидентирано је 29 кривичних дјела, а надлежном тужилаштву је поднесено 28 извјештаја против 24 лица од којих је 10 повратника. Што се тиче јавног реда и мира, у протеклом периоду евидентирано је 48 прекршаја, 48 нарушавања јавног реда и мира и издато је 44 прекршајна налога, евидентирано је и 10 насиља у породици.

Стање безбједности на подручју општине Источна Илиџа је задовољавајуће јер у протеклом периоду није било кривичних дјела веће друштвене опасности нити кривичних дјела са већом материјалном штетом. Такође Мрдић је истекао да је постављен видео надзор на подручју Источног Сарајева, а постављено је 213 камера.

Командир саобраћајне полиције Источно Сарајево Саша Крстовић рекао је да је стање безбједности саобраћаја и више него задовољавајуће. За првих 8 мјесеци ове године смањен је број саобраћајних незгода за 30%, а ове године није било ни једно смрстно страдало лице.

На састанку су донесени сљедећи закључци:

  • Задужени за хоризонталну и вертикалну сигнализацију у Граду Источно Сарајево да овај посао раде два пута годишње, април и октобар мјесец.
  • Да се документација коју је урадила комисија за контролу исправности хидрантске мреже на подручју општине Источна Илиџа, достави Начелнику Полицијске управе Источно Сарајево, како би била прослијеђена надлежној служби у оквиру Полицијске управе.
  • Да Форум за безбједност општине Источна Илиџа апелује на Тужилаштво да у предмету Сергеј Бохатјук преузме све потребне мјере и радње како би се процесуирало одговорно лице, због нарушавања јавног реда и мира, опште опасности грађана, сигурности и заштите становника Младичког поља и улице Бесаровића који доживљавају тортуру и константно су у страху по сигурност од овог лица.
  • Послати допис надлежном Министарству здравља и социјалне заштите и ЈЗУ Психијатријској болници Соколац око проблема лица који су психички болесни, а слободно се крећу по територији општине Источна Илиџа.
  • Да се од надлежне Полицијске станице траже подаци о промету и броју возила на дионици Равногорске улице тј. на споју Равногорска улица – улица Василија Грђића.

ПОСЉЕДЊЕ ОБЈАВЕ