4.1 C
Lukavica

Омладинско удружење „Axiom“ из Источне Илиџе учествовало на XII фестивалу народних ношњи, накита и оглавља „Бисерна грана“

Омладинско удружење „Axiom“ из Источне Илиџе је као партнер у европском пројекту „Make it New“ суфинансираном од фонда Креативна Европа, протеклог викенда учествовало на XII фестивалу народних ношњи, накита и оглавља „Бисерна грана“ у Новом Саду, гдје је премијерно приказано 12 реконструисаних народних ношњи из Босне и Херцеговине, Србије и Хрватске, а које су настале у склопу поменутог пројекта.

У партнерском пројекту „Make it New“, осим Омладинског удружења „ Axiom “, учествовали су и Посудионица и радионица народних ношњи из Загреба те носилац пројекта Културни центар „Младост“ из Футога.

БХ тим је израдио народну ношњу из Осата са фригијском капом рогом, ношњу из Источне Херцеговине са средњевијековном невјестинском круном оврљином, свечану ношњу из Толисе и ношњу са Бјелашнице са бијелом ћурдијом и црвеним чембером.

Разлог због ког су одабране баш ове ношње је што су неке од њих дјелимично или комплетно нестале на терену и нису представљене јавности више од 100 година, а податке о њима можемо пронаћи само у литератури или фундусу Земаљског музеја у Сарајеву гдје су неке од њих сачуване као један и једини узорак.

Изради поменутих народних ношњи претходила је петодневна радионица на Требевићу, гдје је 40 полазника учило специфичне технике ткања, плетења, веза, чипкарства и технике израде накита од неплеменитих материјала, чије позванавање је било неопходно за израду одабраних ношњи.

Босанскохерцеговачким тимом руководили су Дајана и Горан Ковачевић из Омладинског Удружења „ Axiom “, а осим њих, у изради поменутих народних ношњи традиционалним ручним техникама учествовали су и: Јулија Ђуровић, Стака Благојевић, Даница Дугоњевац, Сања Вишњић, Саја Игњић, Драгана Елез, Санела Чичкушић, Драго Оршолић, Јованка Шовљански, Горана Вукас, Иван Терзић, Милан Степанов, Ана Зеба, Маријана Булатовић, опанчарске радионице Бухач, Илин и Паун, радионица за израду народних ношњи „Сплет“ и Посудионица и радионица народних ношњи из Загреба.

Народне ношње из пројекта „Make it New“, као и прву дјечију игру памћења инспирисану традиционалним мотивима ускоро ћете моћи видјети уживо на ревији у Источном Сарајеву, али и у другим градовима Босне и Херцеговине.

ПОСЉЕДЊЕ ОБЈАВЕ