3.1 C
Lukavica

Општина Источна Илиџа ће издвојити по 500 КМ за студенте који су се затекли у иностранству за вријеме појаве вируса корона

Штаб за ванредне ситуације општине Источна Илиџа на вечерашњој сједници је донио закључак да се из буџета Општине са конта стипендије студената издвоји по 500 КМ за студенте из Источне Илиџе који су се затекли у иностранству за вријеме појаве и ширења вируса корона на размјени студената, школовању или другим научном усавршавању. Циљ овог издвајања јесте да се олакша боравак ових студената у иностранству док се не реализује њихов повратак у Републику Српску.

Командант Штаба за ванредне ситуације упознао је чланове Штаба са дописом Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде о иницијативи да локалне заједнице помогну пољопривредну сјетву пшенице. Задужено је одјељење за привреду и друштвене дјелатности да у сарадњи са Аграрним фондом размотри могућности и начине како би се ова иницијатива спровела.

Штаб за ванредне ситуације је донио закључак да су лица са Источне Илиџе која су боравила на сумњивим територијима у БиХ гдје су забиљежени случајеви обољелих од вируса корона, а посебно у сљедећим градовима: Бања Лука, Градишка, Коњиц, Мостар дужна да се хитно јаве у ДЗ Источно Сарајево или надлежној хигијенско-епидемиолошкој служби. Уколико су ангажовани као војници у оружаним снагама и другим државним институцијама БиХ и РС да не напуштају тренутне локације на којима се налазе.

Штаб за ванредне ситуације је предложио локацију за карантин лица која не поштују наложене мјере изолације и лица која се упућују из карантина на граничном прелазу, али ће се за ову локацију тражити сагласност Републичког штаба за ванредне ситуације да због смањења људских и материјалних ресурса та локација буде заједничка са општином Источно Ново Сарајево.

На основу закључка Републичког штаба за ванредне ситуације број 07-4/20 Штаб за ванредне ситуације задужује команданта штаба да, због превеликих обавеза комуналне полиције на праћењу лица у изолацији, овласти службенике општинске админситрације да док траје ванредна ситуаија врше контролу лица којима су издата рјешења о изолацији.  

Штаб за ванредне ситуације доноси закључак да се могу објавити имена лица која крше правила изолације на територији Општине Источна Илиџа.

ПОСЉЕДЊЕ ОБЈАВЕ