4.1 C
Lukavica

Отворен Клуб за дружење и активно старење “Актива”

У насељу Кула у Источној Илиџи данас је отворен Клуб за дружење и активно старење “Актива”, гдје ће грађани, не само старије животне доби, у лијепом амбијенту,  уз књигу, дружење, разговор и различите секције, моћи проводити своје слободно вријеме.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић рекао је да је у сарадњи са УСАИД-ом настао овај пројекат, из кога се развила „Актива“ у којој ће своје вријеме проводити маргинализоване групе друштва.

– Наша намјера је да у свим мјесним заједницама у општини Источна Илиџа имамо једно овакво мјесто у којем ћемо сви заједно створити повољне услове да наши суграђани квалитетно проводе своје вријеме, добију љекарске и савјетодавне услуге – истакао је Божовић.

Директор УСАИД програма подшке маргинализованим групама Азиз Ђипа истакао је овај прогам у посљедњих пет година путем фонда за подршку бизниса жена из социјално угрожених категорија, подржала око 100 бизниса заједно са 27 локалних заједница.

– Фонд реализујемо у сарадњи са локалним заједницама које искажу спремност да заједничким удруженим средствима и подржимо маргинализоване жене. На тај начин помажемо да оне буду независне, да допринесу кућном буџету и, евентуално, да развијају и шире своје бизнисе и запошљавају нове жене – рекао је Ђипа.

Он је додао да му је драго што је општина Источна Илиџа била спремна да уложи средства у овај фонд.

– Пласирали смо 40.000 КМ заједно са средствима локалне заједнице и вјерујем да ћемо имати још успјешних прича – рекао је Ђипа.

Координатор пројекта „Актива“ Рајка Симанић позвала је све суграђане да се придруже Клубу, те истакла да ће се Клуб састојати од неколико одвојених просторија, читаонице, дневног боравка, сале за вјежбање, кухиње, у којима ће корисници угодно проводити своје слободно вријеме.

Корисник Удружења жена „Перспектива“ Славица Вучковић изразила је задовољство и срећу због отварања оваквог центра.

ПОСЉЕДЊЕ ОБЈАВЕ