3.1 C
Lukavica

Показна вјежба поводом Свјетског дана прве помоћи

Општинска организација Црвеног крста Источна Илиџа је 13. септембра, поводом обиљежавања Свјетског дана прве помоћи, организовала показну вјежбу у којој су учествовали ученици Основне школе “Јован Дучић” из ове локалне заједнице.

Акција је организована у сарадњи са Домом здравља Источно Сарајево, Ватрогасном територијалном јединицом Источно Сарајево, полицијом и Ауто-мото друштвом.

Генерални секретар Црвеног крста општине Источна Илиџа Ранко Скакавац истакао је да је циљ показне вјежбе био да се јавности скрене пажња да знање о првој помоћи може да спаси људски живот.

-Било би пожељно да становници Републике Српске знају указати прву помоћ повријеђеном. Зато ће општинска организација Црвеног крста покренути пројекат с циљем оспособљавања људи за примјену прве помоћи – истакао је Скакавац Срни.

Јелена Лале из Хитне медицинске помоћи Дома здравља Источно Сарајево истакла је да је пружање прве помоћи израз хуманости, те да управо то може некоме да спаси живот.

Према њеним ријечима, статистике показују да хитна медицинска помоћ на мјесто несреће долази најраније десет минута након позива.

-Управо те прве минуте након било које врсте несреће, кључне су за спасавање живота и зато је важно да свако од нас зна пружити прву помоћ и тако повећати шансе за преживљавање повријеђеној особи – рекла је Лале, која је и инструктор прве помоћи дјеци из Основне школе “Јован Дучић”.

Она је додала да је у показној вјежби приказана саобраћајна незгода коју је изазвао пијани возач, а у којој су два лица теже повријеђена, док особа у другом возилу има лакше повреде.

-Хтјели смо да буде приказно пружање прве помоћи, али и колико је важно превентивно дјеловати како би се смањио број несрећа. Посебно апалујемо на возаче да не сједају за волан кад су под дејством алкохола – истакла је Лале, напоменувши да су у показној вјежби учествовали ученици седмог, осмог и деветог разреда Основне школе “Јован Дучић”.

Генерални секретар Ауто-мото друштва Источно Сарајево Брацо Томић истакао је да се нажалост и даље, без обзира на репресивне мјере и појачане контроле, возачи понашају неодговорно и возе под дејством алкохола.

-Апелујемо на возаче да буду пажљивији, посебно јер је почела и школска година, али је потребно и да пјешаци буду пажљиви приликом прелаза коловоза, да тада не користе слушалице и мобилне телефоне. Још немамо добру саобраћајну културу и нажалост често због тога долази до нежељених посљедица – напоменуо је Томић.

 

ПОСЉЕДЊЕ ОБЈАВЕ