4.1 C
Lukavica

Потписан споразум о изградњи водоводне мреже у насељу Крупац – Шерифићи

Министар за људска права и избјеглице БиХ Семиха Боровац је са градоначелницима и начелницима 32 града и општине међу којима је и био начелник Општине Источна Илиџа Маринко Божовић, данас је у Бијељини потписала споразуме о сарадњи на реализацији инфраструктурних пројеката на просторима на којима живе расељена лица и повратници, односно о сарадњи на спровођењу пројеката електрификације повратника. Укупна вриједност ових пројеката је 2,25 милиона конвертибилних марака, од чега је око два милиона обезбијеђено из буџета БиХ, а остатак из буџета ентитета и Брчко Дистрикта. На 43 инфраструктурна пројекта у 32 града и општине расподијељено је 1.575.000 КМ.

Сходно томе, проблеми са водоснадбјевањем који имају становници Општине Источна Илиџа у насељу Крупац- Шерифићи које се налази у  граничном појасу према Федерацији БиХ, на путу према планини Игман, били би рјешени са изградњом водосистема у дужини  од 865 метара.

У овом насељу гдје осим старосједилаца, живе и избјегла и расељена лица и повратници, тренутно стање са водоснадбјевањем је јако лоше. Користи се вода са локалног водовода чија издашност није довољна да би се задовољиле основне потребе свих становника.

Осим тога, на локалном водоводу се не врши микробиолошка и хемијска анализа воде, тако да постоје велики ризиви по здравље становништва наведеног насеља.

Реализациом наведеног пројекта за више од стотину становника насеља обезбједиле би се довољне количине питке воде.

ПОСЉЕДЊЕ ОБЈАВЕ