4.1 C
Lukavica

Потписан Споразум у оквиру пројекта „ESMARTCITY“

У просторијама Општине Источна Илиџа потписан је Споразум о сарадњи између Општине и Градске развојне агенције Источно Сарајево на имплементацији пилот активности у оквиру пројекта „ESMARTCITY“. У име Општине споразум је потписао начелник Маринко Божовић, а у име Градске развојне агенције директор Младенка Пандуревић.

Споразумне стране сагласне су да постоји потреба успостављања сарадње и реализације пилот активности у области јавне расвјете на територији општине Источна Илиџа, прецизније на локалитету Вељине, шеталиште. У циљу унапређења енергетске ефикасности и увођења концепта „Паметни град“ на  постојеће стубове јавне расвјете биће постављени одговарајући сензори, а набавку, постављање и инсталацију сензора извршиће и финансираће Градска развојна агенција Источно Сарајево. Финансијска средства су одобрена и предвиђена буџетом пројекта „ESMARTCITY“. Реализација пилот активности предвиђена је у јануару 2019. године.

ESMARTCITY – “Enabling Smarter City in the MED Area through Netvorking” је пројекат који је одобрен у оквиру II позива „Interreg Mediteranskog Programa – MED“ и чија имплементација траје 30 мјесеци. Укупан буџет пројекта је 2,5 милиона еура. Основни циљ пројекта је да се унаприједи иновативни капацитет МЕД подручја успостављањем иновативног екосистема уз примјену концепта “Паметни  град”.

ПОСЉЕДЊЕ ОБЈАВЕ