23 C
Lukavica

Почетак кампање 16 дана активизма борбе против насиља над женама

Насиље у породици, и насиље над женама уопште, представљају цивилизацијски изазов сваког друштва. Његова специфичност у односу на остале облике насиља је та што се увијек појављује у зони приватности,  најинтимнијој сфери живота, у којој би свако требао да се осјећа сигурним. Без обзира на то да ли се дешава у породици или на радном мјесту, скоро увијек је у питању блиско и познато окружење. Једна од основних карактеристика савременог друштва је нулта толерантност на сваки облик насиља, па тако и насиља над женама и у породици, те је стога лако закључити да је највећи изазов једног друштва дати одговор на питање: Како дјеловати тамо гдје се сударају ове двије вриједности – приватност и друштвена нетолерантност на насиље. Према подацима посљедњег истраживања о распрострањености и карактеристикама насиља према женама у Босни и Херцеговини, 47,3% испитаних жена у Републици Српској је током свог живота доживјело неки облик насиља од 15. године па на даље, што представља висок проценат који говори о размјерама и тежини овог друштвеног проблема. Сфера интимних породичних и партнерских односа је и даље најнесигурнија за жене и дјевојчице, јер су починиоци у већини случајева њихови супрузи, очеви, партнери и други сродници и блиска лица. 

У цијелом свијету 25. новембар, је дан који од 1999. године Уједињене нације обиљежавају као Међународни дан борбе против насиља над женама. Гендер центар Републике Српске се сваке године прикључује свјетској кампањи 16 дана активизма борбе против насиља над женама, која траје од 25. новембра до 10. децембра (Међународног дана људских права), спроводећи кампање подизања свијести јавности о овом облику насиља у Републици Српској под називом „Живот без насиља” и „Мушко НЕ насиљу над женама”.

Ове године Гендер центар Републике Српске је започео обиљежавање кампање 16 дана активизма борбе против насиља обуком за пружаоце услуга на локалном нивоу власти са циљем јачања мултисекторског одговора на насиље у породици и над женама на локалном нивоу, а у складу са начелима Конвенције Савјета Европе о спречавању и сузбијању насиља над женама и у породици. Обуке се реализују у оквиру програма UN Women “Стандарди и ангажман за спречавање насиља над женама и насиља у породици у Босни и Херцеговни”, који финансијски подржава Шведска агенција за међународни развој и сарадњу. Програм је развијен на основу претходног рада и искуства Владе Републике Српске у овој области и у потпуности је заснован на начелима и стандардима Конвенције Савјета Европе, те законодавним оквиром и јавним политикама у Републици Српској. Спровођење програма подржава Влада Републике Српске, као и општине у којима се пројекат реализује. На обукама учествују представници локалних власти, полиције, центара за социјални рад, здравствених и образованих институција, правосуђа и невладиних организација. Пројекат се реализује у 11 локалних заједница у Републици Српској. Важно је нагласити да се обуке реализују у сарадњи са професорима Факултета политичких наука Универзитета у Бањалуци, односно Одсјека за социјални рад.

 

ИЗВОР/ВЛАДА РС

ПОСЉЕДЊЕ ОБЈАВЕ