4.1 C
Lukavica

Представници општине Источна Илиџа на помену у Миљевићима

Замјеник начелника општине Источна Илиџа Зоран Аврам и начелник одјељења за Општу управу Милета Вуковић, положили су вијенац на спомен-обиљежје на војничком гробљу у Миљевићима, гдје је обиљежена 26. годишњица страдања војника ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву.

Овај догађај други пут се обиљежава у Источном Сарајеву, умјесто у некадашњој Добровољачкој улици у Сарајеву.

У Добровољачкој улици у Сарајеву 2. маја 1992. године колону ЈНА напали су припадници Зелених беретки, Патриотске лиге, МУП-а и Територијалне одбране БиХ. У том нападу живот су изгубила 42 војника ЈНА, од којих су 32 били Срби, шесторица Хрвати, двојица Бошњаци и двојица Албанци.

Заробљено је 207 припадника ЈНА, 71 је рањен, а 207 војника заробљено је и мучено. Дан касније, деветорица заробљених су убијена.

Обиљежавању су, осим представника општине Источна Илиџа, били  и представници Градске управе Источно Сарајево, чланови породица погинулих, несталих бораца ВРС и ЈНА, предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић, министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић, делегација НС РС, предсједник Борачке организације РС Миломир Савчић, предсједник Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих цивила Милорад Којић и начелници градских општина.

ПОСЉЕДЊЕ ОБЈАВЕ