4.1 C
Lukavica

Промоција пројеката Омладинске банке Источна Илиџа

Општина Источна Илиџа у сарадњи са Фондацијом Мозаик данас је у просторијама Општине организовала промоцију пројеката младих кроз програм Омладинска банка Источна Илиџа и подјелу захвалница младима за ангажман.

Присутнима се обратила службеница за питања младих Наташа Матић наводећи да је Омладинска банка Источна Илиџа програм подршке идејама и иницијативама младих, укључујући их у живот заједнице, мотивишући их на позитивне промјене унутар друштва.

Омладинска банка подржава пројекте из различитих подручја друштвеног живота који одговарају на потребе локалне заједнице и којима се директно утиче на побољшање положаја младих у шта су се присутни данас и увјерили кроз презентацију реализованих пројеката у 2019. години.

Пројекти који су реализовани у 2019. години су:

– Санирање гардеробе КУД-а

Како би сачували постојећу ношњу, чланови и чланице КУД-а су се одлучили да направе два велика ормара која су прилагођена за складиштење. Сада је сложено седам комплета народне ношње, те су раздвојени платнени елементи од тканих и чоханих.

– Етнографска изложба

Млади Источне Илиџе и активни чланови КУД-а су својим волонтерским радом и залагањем припремили простор и омогућили да се сви заинтересовани упознају са култруном баштином овог поднебља. Етнографску изложбу посјетило је преко 200 особа.

– Набавка народне ношње за дјецу

Пројектом је омогућено да се набави дио потребне ношње за локалну фолклорну групу што би доприњело квалитетнијој презентацији културног наслијеђа, а уједно популаризовало и дјечије стваралаштва те омогућило најмлађима да учествују у очувању културне баштине народа у БиХ.

– Замјена дотрајалих врата и расвјете

Обзиром да је простор мјесне заједнице Касиндо веома битан за све становнике, а посебно за младе, јер користе овај простор свакодневно, млади су се окупили и замјенили стара и дотрајала врата, расвјету са новим. На овај начин су свима који свакодневно користе простор учинили пуно сигурнијим.

– Семафор за слијепа и слабовидна лица

Увидјевши да на територији Општине не постоји ни један звучни семафор, волонтери су се окупили и иницирали постављање звучног семафора у близини просторија Градске организације слијепих и слабовидних, те школе. Поред ове активности одржали су и радионицу на тему „Дискриминација слијепих и слабовидних лица“.

ПОСЉЕДЊЕ ОБЈАВЕ