4.1 C
Lukavica

Радови на Спомен-обиљежју „Вељине“ теку предвиђеном динамиком

Поводом првог напада на Илиџу 22. априла 1992. године представници општине Источна Илиџа, Града Источно Сарајево и Борачке организације “Илиџански борац“ обишли су радове на изградњи Спомен-обиљежја „Вељине“.

Ријеч је о спомен-обиљежју за погинуле борце свих сарајевских општина, које укључују и оне које су након потписивања Дејтонског споразума припале ФБиХ, а који данас немају подигнуто спомен-обиљежје у овом дијелу Града Источног Сарајева. Средства за изградњу Спомен-обиљежја „Вељине“ обезбијеђена су од Владе Србије, Града Источно Сарајево и општине Источна Илиџа.

Традиционалном манифестацијом „Дани одбране Илиџе“ се симболично обиљежава годишњица првог (22. 4. 1992.) и другог (14. 5. 1992.) напада на западни дио српске Илиџе.

Током напада 22. априла 1992. године погинуло је 13 недужних становника Илиџе, а осам је отето из транспортера на аеродромској писти, за шта ни до данас још нико није одговарао.

На подручју општине Илиџа погинула су 1.054 борца, од којих 560 припадника Илиџанске бригаде која је бранила своју територију од напада из праваца Сарајева, Храснице и Игмана.

ПОСЉЕДЊЕ ОБЈАВЕ