4.1 C
Lukavica

Руководство општине Источна Илиџа уприличило пријем за доктора Миодрага Лазића

Данас је руководство општине Источна Илиџа уприличило пријема за доктора Миодрага Лазића, хирурга из Ниша, који је током одбрамбено-ослободилачког рата боравио у Српском Сарајеву у тадашњој ратној болници „Жица“ у Блажују, и уручило му позлаћени грб Општине.

Са сигурношћу се може рећи да не постоји ниједан становник Илиџе који није чуо за име др Миодрага Лазића, ратног хирурга, добровољца који је превалио више од 400 километара из Ниша до Сарајева, те спасио на хиљаде живота бораца, дјеце, жена и стараца.

Др Миодраг Лазић рођен је 31.5.1955. године у Земуну, гдје је завршио основну школу. Отац, официр, бива премјештен у Ниш. Ту Лазић завршава гимназију, а затим и студиј медицине. Специјализацију завршава на ВМА у Београду и постаје са тридесет навршених година живота, један од најмлађих хирурга. Радио је годину дана у Војној болници у Нишу, а затим је прешао на клинику Клиничког центра, гдје и данас ради.

Као хирург добровољац радио је у ратним болницима у Двору на Уни, у Глини и Костајници током 1991. године. Са борцима је учествовао у продору коридора. У јулу 1992. године враћа се у Ниш, а убрзо затим у септембру 1992. године одлази на Пале, у ратну болницу на Корану. Након мјесец дана, прелази у болницу ”Жица” у Блажују у намјери да ту остане мјесец дана. Остао је четрдесет мјесеци!

У склопу обиљежавања ”Дана одбране Илиџе” у сали Културног центра Источно Ново Сарајево приказан је документарни филм снимљен по ратном дневнику доктора Лазића, који је писао током свог боравка на Илиџи.

ПОСЉЕДЊЕ ОБЈАВЕ