4.1 C
Lukavica

Споразуми омладинске задруге „Партнерство“ и више привредних субјеката у Источној Илиџи

Данас су у општини Источна Илиџа потписани споразуми између омладинске задруге „Партнерство“ и више привредних субјеката, на челу са општином Источна Илиџа, око будуће сарадње на ангажовању незапослених лица и студената са територије ове локалне заједнице.

Студенти ће се ангажовати на пословима повремених, привремених и сезонских послова, послова повећаног обима, послова замјене одсутног радника, као и других послова који се буду повремено појавили код послодаваца.

Начелник општине, Маринко Божовић, истиче да је општина препознала шансу за младе људе који ће на овај начин моћи да зараде одређени износ средстава за оне послове за које их општина може ангажовати.

-Општина може ангажовати младе, када су у питању, рецимо, комуналне дјелатности у сарадњи са комуналним предузећем. Већ се појављује шанса за то када је у питању прољетно и љетно одржавање јавних и зелених површина гдје можемо ангажовати неке младе људе који требају да иду на екскурзију и на тај начин зараде дио новца и растерете свој кућни буџет, а и зараде за џепарац – каже Божовић.

Омладинска задруга „Партнерство“ основана је у јануару текуће године, а према ријечима директора задруге, Радане Дубовине, у оснивању је учествовало око 60 ученика, студената и незапослених лица до 35 година.

Задруга је основана првенствено са циљем да помогне младим људима у проналажењу адекватног радног ангажмана, ради стицања бољих животних услова и ради остваривања прихода за потребе школовања – додаје Дубовина.

Она је рекла да је поред данашњих потписаних уговора са фирмама „ИТЕСЦО“ д.о.о., „РАДИС“ д.о.о., ЈКП „Комил“, општином Источна Илиџа, Омладинским савјетом Источна Илиџа потписани и уговори са још пет фирми које ће бити проходница свим члановима да могу да раде за њих и да буду ангажовани за одређене послове.

Технички директор фирме „Радис“ д.о.о., Немања Тошић, каже да с обзиром да његова фирма покрива широк дијапазон послова постоји дефицит радне снаге у посљедњих пар година.

Надамо се да ћемо са омладинском задругом моћи да остваримо добру сарадњу јер заиста имамо да понудимо много, не само по питању повременог запошљавања, већ и онога што је можда у струци и најзначајније, а то је едукација и потребно искуство које много значи – истиче Тошић.

Матеа Елез, предсједник Омладинског савјета Источна Илиџа, каже да је потписивање споразума са Омладинском задругом велика ствар за младе људе које они представљају

Млади ће имати могућност да се запошљавају у приватним фирмама и да имају финансијску корист од Омладинског савјета. Као студенти и средњошколци имаће могућност да се запосле на привремене и додатне послове и на тај начин помогну својим породицама и себи у образовању – истиче Елез.

Данас су додијељене и чланске карте за првих 57 чланова задруге.

ПОСЉЕДЊЕ ОБЈАВЕ