3.1 C
Lukavica

У Општини Источна Илиџа представљени резултати анкете „Унапређење комуналних услуга на подручју општине Источна Илиџа”

Дана 17. 10. 2019. године, у просторијама Општине Источна Илиџа одржан је округли сто гдје су представљени резултати анкете “Унапређење комуналних услуга на подручју општине Источна Илиџа”, а на којем су учествовали начелник општине Маринко Божовић, представници општинских служби, комунална полиција општине, директор комуналног предузећа „Комил“, те представници Града Источно Сарајево и Омладинске организације „Натура“.

Организатор округлог стола је организација “Натура“, у оквиру пројекта “Let’s be environmentally smarter” кроз који је планирано да се развије веб апликација путем које ће грађани општине Источна Илиџа моћи да пријаве комуналне сметње надлежним општинским службама и пратити ток рјешавања пријављеног проблема. Пројекат који се финансира од стране Француске амбасаде у БиХ, а имплементира у сарадњи са Општином Источна Илиџа има за циљ успостављање савременог система комуницирања између грађана и општинских служби. 

Анкета спроведена на подручју општине имала је за циљ идентификовање стварних потреба грађана када су у питању комуналне услуге, те прикупљање повратних информација да би апликација одговорила тим потребама. Од укупно 2.511 анкетираних, највећи проценат становништва које је одговорило на упитник млађе је од 30 година, њих 45,8%, а већина од 80,8% је задовољна квалитетом пружања комуналних услуга, док 95% анкетираних сматра да их је потребно унаприједити. 

Резултати анкете показали су да заиста постоји потреба за унапрјеђењем комуникације између становништва и Општине када су комуналне услуге у питању. Чињеница да више од 76% грађана никада није пријавило нити један комунални проблем, те да је значајан проценат оних који иако су пријавили нису добили одговор, говори о томе да становништво није упознато са надлежностима, нити са могућностима које им се пружају везано за њихов допринос раду комуналних служби. Увођењем нових технологија, односно веб апликације, процеси ће бити доста бржи и једноставнији, те ће упућивати кориснике да идентификују и именују проблеме на прави начин те упуте пријаву служби која је надлежна за њено рјешавање.

Све службе које ће бити корисници изразиле су велико задовољство ради увођења апликације и спремност за сарадњу у процесу њеног креирања. Након њене имплементације апликација ће бити представљена грађанима општине Источна Илиџа, како би били упознати са свим опцијама које ће им апликација пружати.

ПОСЉЕДЊЕ ОБЈАВЕ