4.1 C
Lukavica

Фестивал малих сцена и монодраме – „Писмо непознате жене“

Прва монодрама у такмичарском програму 24. Фестивала малих сцена и монодраме, „Писмо непознате жене“, биће изведена вечерас у Културном центру Источно Ново Сарајево, а након ње слиједи представа „Недозвани“ позоришта „НАСТеатар“ из Горњег Милановца.

Монодраму је према тексту Штефана Цајга режирао Милан Мађарев, а игра је глумица Светлана Сретеновић.

Југ Радивојевић режирао је „Недозване“ према тексту Момчила Настасијевића, а у представи играју Страхиња Блажић, Марија Стокић, Анита Стојадиновић, Александра Ристановић, Татјана Димитријевић и Иван Перковић.

Претходно, у 17.00 часова биће промовисана књига „Ветрушка у данима неба“, аутора Горана Лабудовића Шарла који је ове године добио награде „Златна сова“ и Липље.

У Источном Сарајеву синоћ је почео Међународни фестивал малих сцена и монодраме, у оквиру којег публику очекује богат и такмичарски и пратећи програм.

Фестивал малих сцена и монодраме почео је ратне 1995. године у Хаџићима, под називом Фестивал монодраме Републике Српске.

Организатор првог фестивала била је Републичка установа за културно-умјетничке дјелатности „Срна фест“.

Фестивал монодрама Републике Српске имао је задатак да афирмише и награђује професионалног глумца и домаћи текст.

Отварању фестивала присуствовали су представници градске и локалне власти, као и културног и јавног живота Источног Сарајева.

Публици се на отварању Фестивала у Културном центру Источно Ново Сарајево представило Народно позориште Републике Српске представом „Усамљени Запад“.

Млада глумачка екипа коју чине Златан Видовић, Бојан Колопић, Данило Керкез и Наташа Перић подсјетили су на отуђеност која често влада и међу најближим члановима породице и на снагу опроштаја и послије најгорих ствари које их задесе.

Пет камерних представа и четири монодраме оцјењиваће стручни жири у саставу предсједник – театролог и позоришни критичар из Њемачке Нина Мазур, те чланови режисер Витомир Митрић и театролог Зоран Тодоровић.

У наредним данима, у пратећем програму Фестивала, који траје до суботе, 7. децембра, од 17.00 часова у Културном центру Источно Ново Сарајево биће организоване промоције књига, монодраме су на програму од 18.30 часова, а у 20.30 часова биће игране представе.

Организатор Фестивала је Културни центар Источно Ново Сарајево, а покровитељи Министарство просвјете и културе Републике Српске, Министарство културе и информисања Србије, град Источно Сарајево, општине Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево, те Туристичка организација „Јахорина“ града Источно Сарајево.

ПОСЉЕДЊЕ ОБЈАВЕ