4.1 C
Lukavica

Цјеловечерњи концерт за грађане Источног Сарајева на шеталишту др Миодраг Лазић

Центар за културу и информисање Источна Илиџа ће, сутра, 21. јула, на шеталишту др Миодраг Лазић у Источној Илиџи, са почетком у 20.00 часова, уприличити цјеловечерњи концерт за грађане Источног Сарајева.

Концерт се организује у склопу пројекта Општинске борачке организације „Илиџански борац“ из Источне Илиџе и Удружења пензионисаних припадника Војске и војних ветерана Србије „Нека се херојства наших очева никада не забораве“.

-Овим пројектом предвиђено је упознавање и зближавање дјеце из Ниша и Источне Илиџе, а свакако прилика да се присјетимо нашег доктора Миодрага Лазића, чије име носи шеталиште на којем се налазимо, а који је заувијек повезао ова два града а и све нас – саопштено је из Ценра за културу и информисање Источна Илиџа.

Грађани Источног Сарајева ће имати прилику да уживају у културно-умјетничком програму на којем ће се представити КУД „Абрашевић“ из Ниша, СКУД „Бошко Вујадин“ и КУД „Братство“ из Источне Илиџе, Етно група Црвен цвијет, гуслар Ђорђе Николић, а својим стиховима вече ће додатно увеличати књижевник Саша Николић.

Чувено Културно-умјетничко друштво „Абрашевић“ основано је прије више од једног вијека, давне 1905. године, које је радило при Вијећу синдиката. Међутим, ово друштво сматрано је не само синдикалним, већ и радничким, па и градским културно-уметничким друштвом.

Свој највећи сјај и популарност КУД „Абрашевић“ Ниш достиже 80-их и 90-их година, када је постизао највеће успјехе и пропутовао читав свијет.

У саставу друштва функционисале су разноврсне секције, а најдоминантније и најактивније од њих биле су фолклорни ансамбл, музичка и драмска секција, а крајем 80-их и почетком 90-их година при КУД-у „Абрашевић“ Ниш радила је и музичка школа хармонике, као и других инструмената.

Културно-умјетнички програм ће својим стиховима оплеменити и књижевник Саша Николић, који је добитник више награда и одликовања. Осим епске поезије Николић пише и прозу, аутор је једанаест књига, три у прози и осам у епској поезији. Поред епске пише и родољубиву, завичајну и љубавну поезију. Члан је Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ и Српског књижевног друштва „Завет Видовдану“ из Београда.

ПОСЉЕДЊЕ ОБЈАВЕ