4.1 C
Lukavica

Штаб доноси Наредбу која ће важити од 31. марта до 13. априла – Предвиђене измјене у погледу обављања одређених дјелатности

На деветом састанку Штаба за ванредне ситуације општине Источна Илиџа анализирани су пристигли закључци и наредбе, упућени од стране Републичког штаба и Владе РС, а у циљу што ефикаснијег провођења превентивних мјера.  

Одлучено је се донесе Наредба о ограничењима и рестрикцијама у циљу сузбијања ширења вируса корона (COVID-19) на територији општине Источна Илиџа, која ће важити од 31. марта до 13. априла 2020. године. 

У односу на раније донесену Наредбу, која важи до 30. марта 2020. године, одлучено је да се изврше измјене у погледу радног времена и обављања одређених дјелатности. С тим у вези, биће дозвољен рад продавницама електро, водо-материјала и бијеле технике. Новом наредбом дозволиће се рад трговинама прехрамбене робе/драгсторима у периоду од 07.00-18.00 часова радним данима; у трговачким центрима трговине прехрамбеним производима ће моћи радити од 07.00-18.00 часова радним данима; здравствене установе – апотеке ће радним данима радити у периоду од 07.00 – 18.00 часова; аутомеханичарске, вулканизерске радње и продавнице аутодијелова ће радити у периоду од 07.00 – 17.00 часова; трговинским радњама које испоручују материјал за грађевинарство и трговине које испоручују пића дозвољава се могућност посјете купца продајним мјестима; трговинским радњама које се баве производњом, куповином и прерадом секундарних сировина дозволиће се рад у периоду од 07.00 – 17.00 часова. 

С обзиром на то да је Влада РС донијела Закључак у погледу вјерских објеката, на састанак је позван протојереј ставрофор Чедо Ђуреиновић, архијерејски намјесник сарајевски, који је истакао да вјерници поштују све препоруке, али да ће још једном упутити апел да се избјегавају сва јавна окупљања, у складу са Наредбом Владе РС, те наведеним Закључком. 

Како би ове мјере биле досљедно спроведене потребно је да се богослужења у вјерским објектима одржавају уз минималан број вјерника, а породична окупљања која укључују вјерске обреде (славе, сахране итд.) да се обаве у најужем породичном кругу. 

У вези са одређивањем локације за карантин лица упућених са граничних прелаза и лица која не поштују мјере изолције, одређено је да се у наведену сврху користи фискултурна сала друштвеног дома у Касиндолу. 

Представници комуналне полиције су упознати са закључком Владе РС о мјери упућивања лица у карантин, која се односи на она лица која не поштују утврђену мјеру кућне изолације. 

Најављена дезинфекција вјерских објеката и хаустора у зградама вршиће се према сљедећем распореду: четвртак – мјесне заједнице Војковићи, Младице, Кула, Касиндо; петак – мјесна заједница Добриња. С обзиром на најављене сњежне падавине у наредним данима, дезинфекција улица и јавних површина обавиће се накнадно. 

ПОСЉЕДЊЕ ОБЈАВЕ