4.1 C
Lukavica

Јачање локалне заједнице: У Источној Илиџи основана два нова Јавна предузећа

На данашњој редовној сједници Скупштине општине Источна Илиџа усвојени су приједлози о оснивању два нова предузећа на подручју ове локалне заједнице, као и Нацрт стратегије развоја општине до 2026. године.

Начелник општине Источна Илиџа, Маринко Божовић, изјавио је да општинско руководство ради на институционалном јачању ове локалне заједнице, оснивањем нових Јавних предузећа која ће се бавити оним областима које су дефинисане Скупштинским одлукама.

-На Дневном реду данашње сједнице се налазило и оснивање два нова предузећа. Једно је ЈКП „ ТОПЛАНЕ“ д.о.о. Источна Илиџа, а друго ЈП „Аутобуска станица Источно Сарајево“ д.о.о. Источна Илиџа – рекао је Божовић.

Он додаје да је Општина, када су у питању Топлане, стратешким плановима предвидјела развијање овог начина топлофикације Источне Илиџе, те да ће нови директор овог предузећа свој посао обављати волонтерски.

Божовић истиче да је прошлогодишњом одлуком Скупштине града Источно Сарајево, ова локална заједница добила у власништво Аутобуску станицу, која је некада као имовина ове општине прешла на Град.

-С обзиром да су и у другим локалним заједницама сви такви објекти враћени у власништво  општинама у саставу Града, тако је и Аутобуска станица враћена Источној Илиџи – каже Божовић.

Он додаје да је данас и основано ЈП „Аутобуска станица Источно Сарајево“ д.о.о. Источна Илиџа које ће се бавити овом облашћу.

Божовић истиче да је на данашњој сједници био и Извјештај о извршењу буџета, те да је ова локална заједница прошлу годину завршила са мало више од 500.000 КМ дефицита, али да су већ почетком 2019. из текућих прихода тај дефицит санирали.

-Буџет је био преко 8 милиона КМ и имао је изразито развојну компоненту, па смо кроз њега реализовали много пројеката који су битни за грађане Источне Илиџе – рекао је Божовић.

Божовић подсјећа да је Општина, када су у питању мала и средња предузећа, у прошлој години преко МФ банке подијелила преко милион КМ бескаматних кредита за привреднике са подручја ове локалне заједнице.

-Ушло се и у експропријацију земљишта у наставку Аеродромске улице која ће резултирати изградњом моста на ријеци Жељезници чиме ћемо отворити додатних 200 дунума земље за привредне садржаје – каже Божовић.

Он истиче да ова локална заједница, због свог специфичног положаја, свакодневно прима нове захтјеве за покретање привредних дјелатности.

На данашњој сједници усвојен је и Нацрт Стратегије општине Источна Илиџа за период од 2019. до 2026. године.

Божовић истиче да су у Стратегији наведени и пројекти који неће бити реализовани само из општинског буџета, него и кредитним средствима,али и средствима виших нивоа власти.

ПОСЉЕДЊЕ ОБЈАВЕ