Култура

На подручју општине регистрована су удружења која се баве културом и културним насљеђем: Српско културно- умјетничко друштво „Бошко Вујадин“, Српско културно- умјетничко дтуштво „Војковићи“, и „Форум – театар“ Сцена за дјецу.

Основна дјелатност културно-умјетничких друштава је очување традиције и културног насљеђа а основни задатак је окупити што више младих, склонити их са улице и омогућити им да се баве нечим много љепшим и креативнијим. Наша традиција је наша највећа вриједност.

СКУД „ Бошко Вујадин“

Српско културно – умјетничко друштво „Бошко Вујадин“ броји око 100 чланова. Осим фолклорног ансамбла и пјевачке групе у оквиру друштва дјелује велики Народни оркестар и Тамбурашки оркестар.

Друштво је почело са радом на Никољдан (19. децембар) 1993. године, у Касиндолу. Формирано је у ратном вихору, на пар стотина метара од прве линије фронта.

Иако у тешким условима Друштво је добро радило и окупљало изузетно велики број дјеце и омладине. У оквиру друштва формиране су фолклорна, драмска, музичка, плесна и ликовна секција. Омладинско позориште и фолклорна група окупљали су велики број талентоване дјеце и омладине. Друштво је са својим представама учествовало и наступало на више фестивала и културних манифестација у Источном Сарајеву, широм Републике Српске, Србије и Црне Горе и освојило више награда и признања. Због лоших услова рада недостатка простора у једном периоду Друштво није радило. На велико задовољство чланова и симпатизера активиран је рад Друштва на оснивачкој скупштини 2007. године.

Фолклорни ансамбл учествује на фестивалима, манифестацијама и саборима фолклора који се одржавају у Републици Српској и у земљама окружења. Такође, учествују на манифестацијама које се одржавају у Источном Сарајеву поводом обиљежавања јубилеја и догађаја из одбрамбено-отаџбинског рата. Сваке године Друштво организују Васкршњи и Никољдански концерт.

Фолклорни ансамбл учествује на фестивалима, манифестацијама и саборима фолклора који се одржавају у Републици Српској и у земљама окружења. Такође, учествују на манифестацијама које се одржавају у Источном Сарајеву поводом обиљежавања јубилеја и догађаја из одбрамбено-отаџбинског рата. Сваке године Друштво организују Васкршњи и Никољдански концерт.

Организација: СКУД „Бошко Вујадин“

Сједиште: Војводе Мишића бр. 27

Контакто oсоба: Миљан Дамјановић

Телефон: 065 495 678

 

СКУД “Војковићи“

Српско културно-умјетничко друштво „Војковићи“ формирано 16.3.2008. године учествовало је и учествује на бројним манифестацијама, фестивалима и саборима и освојило је више награда и признања. Домаћини су манифестације „Сабор српског пјевања“ који се одржава сваке године у Војковићима. Друштво је учествовало на саборима и фестивалима фолклора који се одржавају у Републици Српској и у земљама окружења. Фолклорна секција броји 110 чланова подјељених у пет група.

У оквиру друштва дјелују мушке изворне групе „Јабучани“, „Српски соко“ женска изворна група „Војковћанке“ и Етно група „ Илиџански бисери“ који такође, учествују на саборима и манифестацијама. У оквиру друштва дјелује рецитаторска и драмска секција и секције здравичара и двојничара.

Фолклорни ансамбл редовно учествује на манифестацијам посвећеним његовању традиције и очувању старих обичаја.

Организација: СКУД “Војковићи“
Сједиште: ВојводеМишићабр. 27
Контакто соба: Ранко Скакавац
Телефон: 065 608 156

 

КУД “Братство“

КУД “Братство” Војковићи – Источна Илиџа настало је интеграцијом неколико секција које су дјеловале самостално или при другим удружењима, мада већину чланства чине бивши фолклораши СКУД-а „Војковићи“ који су свој младеначки полет наставили у новооснованом Друштву, као и многи појединци, пријатељи и поштоваоци народне културе и умјетности.

Друштво је основано у марту 2013. године, и тренутно броји око 115 чланова различитог узраста, пола, занимања, образовања и социјалног статуса, распоређених у неколико секција:

  • фолклорни ансамбл, дјечији и млади (ношња, игра, пјесма, свирка, оркестар) најбројнија секција његује претежно стилизовани фолклор, познате кореографије са простора бивше СФРЈ.
  • изворно народно стваралаштво(народни пјевачи, свирачи, гуслари, двојничари, фрулаши)
  • традиционална народна умјетност ˙(поред очувања музичког фолклора бави се и преношењем знања и вјештина старих техника ручног рада,дрворезбарство,вез,златовез,ткање ,и др)

Друштво биљежи учешће на фестивалу фолклора у Несебару (Бугарској), гдје заслужено добија Гранд прикс (највећа награда фестивала), 1. мјесто у категорији изворна ношња, два појединачна 2. мјеста у мушкој и женској категорији (Лука Анчић, Валентина Ристић), такође биљежи учешће на фестивалу фолклора у Будимпешти (Мађарска), те учествује на концертима у Нишкој Бањи, Источном Сарајеву као и околини, како на хуманитарним тако и концертима друге тематике.

Друштво учествује по позиву на многим фестивалима, смотрама фолклора и друмим манифестацијама локалног, регионалног и међународног значаја у тамичарском, ревијалном и хуманитарном програму.

Организација: КУД „Братство“
Сједиште: 4. августа 171, Војковићи
Контакто соба: Биљана Ристић
Телефон: 065 065 809

 

„Форум – театар“

„Форум – театар“ је Удружење чија је дјелатност уско везана за позоришно стваралаштво и манифестације из културе које су намјењене дјеци и омладини Источне Илиџе и Града Источно Сарајево.

Удружење „Форум-театар“ већ традиционално сваке године организује „Лут- Фест“ међународни фестивал луткарских позоришта за дјецу. На Фестивалу учествују луткарска позоришта из Русије, Украјине, Бугарске, Чешке Републике, Републике Србије, Републике Хрватске и Босне и Херцеговине.

На нивоу Града Источно Сарајево у организацији „Форум – театра“, одржава се књижевна манифестација: „9. Дани поезије за дјецу“, традиционална манифестација посвећена ученицима и њиховом стваралаштву. Сваке године манифестација окупи бројне дјечије пјеснике. У оквиру манифестације одржавају се промоције књижевних радова и дружење пјесника и дјеце.

Међународни филмски фестивал „Први кадар.“ одржава се у организацији „Форум– театра“ у Источном Сарајеву, покровитељи фестивала су Министарство цивилних послова Бих и Општина Источна Илиџа

Организација: Форум – театар
Сједиште: Трг Илиџанске бригаде бб
Контакт особа: Витомир Митрић
Телефон: 065 514 686


Манифестације

Поводом обиљежавања значајних догађаја и личности из новије историје сваке године одржавају се културно спортске манифестације у организацији Борачке организације „ Илиџански борац“ а у програму учествују културно –умјетничка друштва са подручја Општине.

Меморијал „Бошко Вујадин“ одржава се сваке године у знак сјећања на погинуле борце и команданта Касиндолског батаљона, Бошка Вујадина. Културно спортска манифестација „ Да се не заборави“ 4. август, Дан одбране Војковића, Грлице и Крупца, обиљежава се такође, сваке године у Војковићима. У културно-умјетничком дијелу програма осим културно- умјетничких друштава учествују извођачи народне и забавне музике као и извођачи старих српских изворних пјесама.

Поводом „Ђурђевдана“ Дана Општине и крсне славе Општине Источна Илиџа организују се „Ђурђевданске свечаности“. Академију посвећену Светом Ђорђу под називом „У сусрет Ђурђевдану“ припремају ученици и наставници основних школа са подручја општине и ученици Гимназије и средње стручне школе Источна Илиџа. Ученици илиџанских школа сваке године припреме богат програм и представе се бројним пјесмама, литерарним радовима посвећеним Ђурђевдану. На овај манифестацији учествују и хорови и ансамбли основних школа и хор Гимназије и средње стручне школе Источна Илиџа.

Општина Источна Илиџа у сарадњи са Српском православном црквом организује обиљежавање Бадње вечери у црквама Вељине и Војковићи.

У сарадњи са Скупштином Града, Општином Источно Ново Сарајево, Општина Источна Илиџа учествује у реализацији манифестације „Сабор српског пјевања“ под називом „ Пјесмо моја, мили разговоре“ која се одржава сваке године у Војковићима. На овом већ традиционалном сабору учествују бројна културно-умјетничких друштава из Републике Српске, Србије и Црне Горе .

Фестивал „Монодрама Српске“ одржава се сваке године и одржавање фестивала помаже и Општина Источна Илиџа.

Осим наведених манифестација материјалним средствима Општина помаже одржавање културних манифестација на подручју Града Источно Сарајево, одржавање вечери поезије, издавање и промоцију књига поезије и прозе, одкуп и набавку књига као и одлазак наших умјетника на такмичења и манифестације организоване у Републици Српској.

Културно умјетничка друштва своје редовне активности одржавају у спортским салама у Касиндолу и Војковићима. Културне манифестације које се организују на нивоу Општине углавном се одржавају у плавој сали Пословног центра „Александрија“.