6.1 C
Lukavica

Обиљежен почетак радова на првој мини-хидроцентрали у Источној Илиџи

На територији Крупачких стијена у општини Источна Илиџа данас је обиљежен почетак изградње прве мини-хидроцентрале у овој општини, на ријеци Жељезници.

Почетак радова озваничили су начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић, представници извођача – фирме “Радис” из Источног Сарајева и предузећа “САС” из Прибоја, које је финансијер овог пројекта.

Начелник општине Маринко Божовић изјавио је да се ради о пројекту двије општине, односно да је почетак водозахвата на сусједној општини Трново, а да је стројара предвиђена на територији општине Источна Илиџа, тачније на локалитету Крупачке стијене.

Он је нагласио да је инвеститор обезбиједио све дозволе за изградњу као и грађевинску дозволу коју је издало министарство.

Према његовим ријечима, када мини хидроцентрала буде стављена у функцију, у зависности од степена развијености општине, ићи ће поврат од произведене електричне заједнице локалној заједници.

Један од власника фирме САС, која је и инвеститор градње, Раде Гаврић, искористио је прилику да се захвали локалној заједници која је имала слуха и за њихове претходне пројектке.

„Инвестиција је вриједна 10 милиона КМ, у првој фази са 1 мегават, са могућношћу проширења, а рок изградње је двије године“ рекао је Гаврић.

Технички директор фирме “Радис” д.о.о. која је извођач радова, Немања Костић, изјавио је да је тренутно терен у припреми, и да ће успјети завршити радове у предвиђеном року.

Ово је прва мини хидроцентрала на територији општине Источна Илиџа. Ради се о мини хидоцентрали капацитета један мегават са могућношћу проширења на два мегавата.

ПОСЉЕДЊЕ ОБЈАВЕ