6.1 C
Lukavica

Потписани уговори о стипендирању са 58 студената и учеником генерације СШЦ “Источна Илиџа”

У Општини Источна Илиџа данас су потписани уговори о додјели стипендија за школску 2019/2020. годину са 58 студената и једним учеником генерације Средњошколског центра “Источна Илиџа“.

Из буџета Општине Источна Илиџа ће у сврху стипендирања студената и ученика генерације ове године бити издвојено 68.000 КМ.

Oпштина Источна Илиџа за остварени успјех у претходној школској години наградиће успјешне студенте, али и студенте дефицитарних занимања. Износ стипендије на мјесечном нивоу за успјешне студенте је 250 КМ, а за студенте дефицитарних занимања 300 КМ. С обзиром да се са потписивањем уговора каснило због ситуације са вирусом корона, укупан износ стипендије студентима ће бити исплаћен до краја ове године, у четири једнаке мјесечне рате.

Потписивању уговора, поред начелника Божовића, присуствовали су и савјетница декана за студиј на енглеском језику Медицинског факултета у Фочи, проф. др Недељка Ивковић и декан Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву, проф. др Божидар Поповић.

У обраћању присутним студентима, уважени професори су честитали на оствареном успјеху, те истакли значај самог студирања и опредјељења успјешних, младих људи да стечена знања примијене у Републици Српској.

– Иако ова времена дјелују као да се не цијене праве вриједности, увјерена сам да ће проћи и да ће се у будућности цијенити стручност и знање. Зато је важно да остварите циљеве који су испред вас, а најважнији је да успјешно окончате студије. Подржавам ову активност Општине Источна Илиџа и подршку коју пружа нашим студентима – рекла је професорица Ивковић.

Професор Поповић је истакао да је веома поносан на чињеницу да је 15 стипендиста Општине Источна Илиџа управо са Електротехничког факултета, али и нагласио да је врло важно да се у стипендирање студената, поред локалних заједница, укључе и привредни субјекти. Такође, профсор Поповић сматра да приоритет приликом стипендирања морају бити студенти са два јавна универзитета Републике Српске: у Источном Сарајеву и Бањалуци, јер избором да студирају у тим градовима они се најчешће опредјељују да остану у Републици Српској.

Начелник Маринко Божовић честитао је студентима и ученику генерације на оствареном успјеху, истакавши да ће Општина Источна Илиџа, као и до сада, награђивати све успјехе младих људи и бити подршка на путу њиховог образовања.

ПОСЉЕДЊЕ ОБЈАВЕ