Средње образовање

Дјелатност средњег образовања обухвата различите врсте и облике образовања којима се након завршене основне школе стичу знања и способности потребни за рад у струци и за даље образовање појединца.Средње образовање није обавезно. На подручју Општине средње образовање је организовано у ЈУ Средњошколски центар „Источна Илиџа“.

 

ЈУ СРЕДЊОШКОЛСКИ ЦЕНТАР „ИСТОЧНА ИЛИЏА“
Адреса: Стефана Немање број 10 Источно Ново Сарајево

Е-маил: ssciilidza@gmail.com;или    ss70@skolers.org

Тел/фах: 057/342-735

Директор школе: Бранка Ковачевић

 

 
Илиџанска гимназија „Игмански марш“, познатија као Четврта сарајевска гимназија, основана је 21.јуна 1961.године. Исте те године почела је са радом са три одјељења и три професора у просторијама Основне школе „Бранко Радичевић“. Школа се временом развијала, добила своју зграду, да би реформом школског система, у школ.1980/81.години уписујући ученике усмјерених средњих школа, постала Средњошколски центар „Игмански марш“. Ипак, тежња професора, ученика и свих грађана Илиџе да школа у првом реду буде гимназија, резултирала је тиме што су у школску 1991/92.годину уписани само гимназијалци, и то седам одјељења. Школа је наставила са радом и у ратној 1992/93.години. Истина, није одржавана редовна већ инструктивна натава. Од школске 1993/94.године настава се одвија редовно. У марту 1996.године по одлуци општине Српска Илиџа, школа је дислоцирана у Лукавицу. Трансформацијама средњих школа 1997. године, од три створене су двије – „Гимназија и средња стручна школа Источна Илиџа“ и Средњошколски центар „28 јуни“ који припада општини Источно Ново Сарајево.

ЈУ Средњошколски центар „Источна Илиџа“ нема властиту зграду, подстанар је, односно школски простор у згради бивше војне касарне у Источном Новом Сарајеву дијели са Средњом школом „28 јуни“ Источно Ново Сарајево.

Школа нема ни фискултурну салу. Посљедњих година евидентна је све већа заинтересованост и континуиран пораст броја уписаних ученика.

Број ученика у школи у шк.2016/17.години: 671

Број одјељења у школи: 31

Укупно запослених: 85, од тога 6 професора.