3.1 C
Lukavica

13. сједница Штаба: Епидемиолошка ситуација под контролом – мјере се ефикасно примјењују

Тринаестој сједници Штаба за ванредне ситуације Општине Источна Илиџа, поред чланова Штаба, присуствовали су представници Болнице Србија, Дома здравља Источно Сарајево и Регионалног центра Института за јавно здравство.

Разматрана је тренутна епидемиолошка ситуација и актуелна питања у вези са вирусом корона. Присутни представници здравствених установа су истакли да је тренутна епидемиолошка ситуација на источно-сарајевској регији задовољавајућа. У изолаторију Болнице Србија су смјештена три пацијента позитивна на COVID-19, а за два пацијента, такође смјештена у изолаторију, се чекају резултати тестирања. Започето је тестирање здравствених радника који своје дужности обављају у изолаторију, а након првог круга тестирања сви резултати су негативни. Тестирање за наведене здравствене раднике ће се вршити сваких четрнаест дана. У наредним данима се очекује вршење дезинфекције објекта Болнице Србија, од стране руског тима за дезинфекцију, док ће Комунална полиција Општине Источна Илиџа сутра вршити дезинфекцију круга Болнице Србија. Како је наглашено из Института за јавно здравство, епидемиолошка ситуација на нашој регији је под контролом. 9 лица је позитивно на вирус COVID-19, а 52 лица се тренутно налазе под здравственим надзором.

Штаб је донио закључак којим се захтијева од Републичког штаба за ванредне ситуације појашњење Закључка о спровођењу и организовању мјере обавезног карантина за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона у РС, у дијелу који се односи на обавезу локалне заједнице да обезбиједи превоз и пратњу до карантина у локалној заједници за грађане са пребивалиштем на њеној територији, у случају потребе.

С обзиром да постоји велики број грађана Источне Илиџе који су запослени у заједничким институцијама, донесен је закључак да се ова лица обавезно јаве надлежном дому здравља у случају појаве вируса COVID-19 у институцији у којој су запослени.

Због великог броја упита упућених Општини Источна Илиџа од стране власника кућних љубимаца, донесен је закључак да се упути допис Републичком штабу за ванредне ситуације, како би се размотрила могућност да се у вечерњим часовима дозволи извођење кућних љубимаца, под одређеним условима и у одређеном временском периоду.

Командир Полицијске станице Источна Илиџа Миран Мрдић нагласио је да је безбједносна ситуација на задовољавајућем нивоу, те да се све мјере општинског и републичког штаба поштују од стране грађана. Представници Комуналне полиције Општине Источна Илиџа редовно контролишу сва лица којима је одређена мјера кућне изолације и, како су навели, активности на терену се одвијају без проблема.

Командант Штаба Маринко Божовић истакао је да је веома задовољан свим предузетим мјерама, а посебно начином на који се грађани придржавају наведених мјера.

ПОСЉЕДЊЕ ОБЈАВЕ