-0.9 C
Lukavica

Начелник Божовић уручио Уговоре о стипендирању студентима дефицитарних занимања

Руководство Општине Источна Илиџа данас је потписало Уговоре са девет студената дефицитарних занимања који студирају на факултетима Универзитета у Источном Сарајеву, у износу од по 500 КМ.

Начелник општине Маринко Божовић рекао је да је Правилником дефинисано да Универзитет предложи десет студената који би од општине Источна Илиџа добили једнократну стипендију, те да, према његовим ријечима, студенти треба да долазе са територије града Источно Сарајево.

– Студенти не морају бити из општине Источна Илиџа, а мени као начелнику ове општине и Универзитету у Источном Сарајеву, такође, јако је важно да број студената који се уписују на овај Универзитет сваке године буде све већи – истакао је Божовић.

Божовић је поручио свим студентима да је за наставак њиховог школовања најбољи избор Универзитет у Источном Сарајеву, јер је, како сам каже, ово установа са квалитетним кадром и правим знањем.

– Не постоји ни један разлог да студенти по знање иду на факултете који нису у саставу Универзитета у Источном Сарајеву. Сматрам да у наредном периоду све локалне заједнице треба да дио средстава у својим буџетима одвоје за помоћ Универзитету јер је он стуб опстанка знања. Општина Источна Илиџа ће то свакако урадити – истакао је Божовић.

Ректор Унивезитета у Источном Сарајеву Милан Кулић захвалио је начелнику Божовићу, истичући да је овакав гест према студентима дефицитарних занимања потврда да је Општина опредијељена за опстанак и развој Универзитета у Источном Сарајеву.

– Унивезитет у Источном Сарајеву има стратешки значај за Републику Српску, а посебно за источни дио Републике Српске. На овакав начин зауставићемо одлив студената са овог Универзитета. Демографски показатељи су врло упозоравајући и не иду нам у прилог. Сама чињеница да смо 2010. године уписали 10.500 студената на два јавна и приватне универзитете, а 2020. године 5.403 студента врло је упозоравајућа – истакао је Кулић.

Он је напоменуо да су процјене демографа да ће се та бројка и даље смањивати за неких 20 до 21 одсто.

Он је истакао да се посебна пажња мора обратити на дефицитарна занимања и студијске програме на факултетима, који су јако важни за идентитет српског народа и Републике Српске.

Студент прве године Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву Маја Станишић захвалила се начелнику општине Источна Илиџа Маринку Божовићу, истичући да је стипендија показатељ да ова општина пружа подршку студентима.

Борис Ристовић, студент прве године Машинског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, такође се захвалио, истичући да је стипендија инспирација и подршка студентима за даље школовање.

ПОСЉЕДЊЕ ОБЈАВЕ