16.4 C
Lukavica

До квалитетнијег система гријања уз уштеду енергије

Начелник општине Маринко Божовић иницирао је и организовао састанак на тему начина и испоруке топлотне енергије на подручју Источне Илиџе, а све са циљем покретања конструктивног дијалога о овом врло важном питању.

Састанку су присуствовали представници јавних предузећа која се баве испоруком топлотне енергије, инвеститори који граде на подручју Источне Илиџе, представници Сарајево ГАС-а, Електродистрибуције Пале, декани Машинског факултета и Електротехничког факултета УИС, испоручиоци кондензацијских и гасних котлова, као и представници ЗЕВ-а Улице Војводе Радомира Путника, који су однедавно у систему гријања ЈП „Топлане Источна Илиџа“.

На самом почетку састанка начелник Божовић је истакао како је главни циљ општинске управе да својим дјеловањем омогући становницима Источне Илиџе што квалитетнију испоруку топлотне енргије, са цијенама које ће бити приступачне.

С обзиром на то да је Источна Илиџа прва општина у Републици Српској у којој се топлотна енергија испоручује путем кондензацијских и гасних котлова, неопходно је информисати јавност о предностима оваквог начина гријања, који се најприје односе на енергетску ефикасност, мању емисију CO2, као и квалитетнију испоруку за ниже цијене – нагласио је начелник Божовић.

Такође, из Општине Источна Илиџа су нагласили како су започели са испитивањем система гријања који подразумијева комбинацију соларних панела и топлотних пумпи.

Осим о начинима и условима испоруке топлотне енергије, на овом састанку се разговарало и о другим погодностима и аспектима уштеде, кроз искористивост обновљивих извора енергије.

С тим у вези, представљена је могућност за инвеститоре који би постављањем соларних електрана на површине зграда које пројектују били ослобођени дијела ренте уређења градског грађевинског земљишта.

Како су питања енергетске ефикасности врло важна за цијелу заједницу, стручна мишљења декана Машинског и Електротехничког факултета су од великог значаја, па је план да се организују стручне расправе, као и стипендирају студенти који ће писати стручне радове на ову тему и учествовати у унапређењу техничких услова саме испоруке топлотне енергије.

Сљедећи састанак на ову тему ће бити организован средином маја, а план је да на њему присуствују пројектанти који ће разговарати о режиму гријања, квалитету опреме и унапређењу гријања у овој општини.

ПОСЉЕДЊЕ ОБЈАВЕ