14.1 C
Lukavica

Обавјештење о проналаску неексплодиране направе и планираној неутрализацији

Приликом уређења ријечног корита ријеке Жељезнице пронађена је неексплодирана направа, са димензијама дужине 170 цм, пречника 40 цм и приближно масе 100 кг. Општина Источна Илиџа је обавијестила надлежне службе о проналаску НУС-а, а извиђањем ЕОД тима Пале „А“  утврђено је да се вјероватно ради о импровизованом убојном средству из протеклог рата које је тзв. Армија БиХ правила у импровизованим радионицама.

Узимајући у обзир локацију на којој је направа нађена и близину насеља потребно је извршити детаљну идентификацију и стање НУС-а, те урадити процјену опасности. Предвиђено је да се наведена активност обави у петак, 24. 6. 2022. године са почетком у 11.00 часова.

Ако се докаже да је могуће помјерање НУС-а, неутрализација ће се обавити исти дан уз придржавање безбједносних и других процедура.

Уколико се утврди да се ради о упаљачима за које није дозвољено помјерање НУС-а, израдиће се заштитни земљани радови на локацији и извршити неутрализацију НУС-а на лицу мјеста.

Информишемо становништво да је у петак, 24. 6. 2022. године потребно спровести сљедеће мјере безбједности :

  1. Отварање свих застакљених површина и привремено удаљавање становништва у полупречнику 300 метара од НУС-а;
  2. Забрана кретања у полупречнику од 500 метара;
  3. Упозоравање становништва о активностима на плупречнику 1000 метара;

Општина Источна Илиџа ће, заједно са РУЗЦ РС, ПС Источна Илиџа, ЦЗ И. Илиџа и Хитном помоћи вршити надзор над провођењем ове активности и вршити обезбјеђивање лица мјеста.

Апелујемо на грађане да због личне безбједности поштују наведене мјере и и прате упутства надлежних служби.

ПОСЉЕДЊЕ ОБЈАВЕ