14 C
Lukavica

Да се не заборави “4. август” – дан одбране Војковића, Грлице и Крупца

Служењем литургије у Храму Светог свештеномученика Петра Дабробосанског у Војковићима, парастосом за погинуле борце са подручја Источне Илиџе и полагањем вијенаца обиљежено је 30 година од одбране Војковића, Грлице и Крупца у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић истакао је да се данас обиљежава један од важних датума у минулом рату и тако чува успомена на све пострадале борце који су животе уткали у темеље Републике Српске.

– Припадници ВРС и МУП-а у херојском подвигу одбранил су вјековна огњишта Срба који су живјели на подручју Војковића, Крупца и Грлице – истакао је Божовић додајући да најбољи српски синови, који су страдали за стварање Републике Српске, не смију бити заборављени.

– На подручју Војковића, Крупца, Грлице, Илиџе и других општина које су по потписивању Дејтонског споразума остале у ФБиХ стварана је Република Српска. Сарајевски Срби, који су у егзодусу напустили Сарајево, дали су највише за њено стварање, а Српска им то никада, на адекватан начин, није вратила – истакао је Божовић.

Предсједник Предсједништва Борачке организације “Илиџански борац” Слободан Маунага рекао је новинарима да је једна од најзначајнијих одбрана овог дијела била на данашњи дан, на Блажену Марију, кад су комшије из Храснице напале Војковиће, Грлицу и Крупац.

–  Многобројнији непијатељ кренуо је то јутро на ово подручје, а честити домаћини, борци, нису смјели педаљ уназад да иду јер су иза њих стајале њихове породице, нејач и старци – рекао је Маунага.

Маунага је подсјетио да је 4. августа 1992. године спријечена намјера бошњачких снага да заузму Илиџу и крену према Палама.

– Тог дана је погинуло седам најхрабријих бораца, 14 их је тешко, а 20 лакше рањено. Борци су бранили своје породице и током цијелог рата нису напустили линије. – рекао је Маунага.

Он је додао да су у спомен-капели у Војковићима уписана имена 216 погинулих бораца који су у ратном периоду од 1992. до 1995. године дали животе за одбрану Војковића, Грлице и Крупца.

Зоран Бајић из Ниша, члан Удружења пензионисаних припадника војске и војних ветерана Србије, рекао је да су  рекао је да су данас дошли са представницима удружења бораца из Србије да на овај свети дан одају почаст погинулим борцима који су дали живот за одбрану Републике Српске.

– Ту и омладинци из КУД-а „Абрашевић“ који ће допринијети обиљежавању данашње манифестације и засигурно ће памтити херојства бораца који су положили животе за Српску – рекао је Бајић.

Поводом обиљежавања 30 година од одбране Војковића, Грлице и Крупца у Одбрамбено-отаџбинском рату уприличено је и полагање цвијећа на спомен-крстовима у Грлици, Црквицама и Кули.

Замјеник предсједника градске општине Црвени крст у Нишу Александар Крстић истакао је да су у Источну Илиџу дошли да одају почаст свој браћи која су пострадала за одбрану Републике Српске.

У вечерњим часовима биће одигране финалне утакмице у малом фудбалу, као и “Крос одбране”, додијељена признања и захвалница, те уприличен концерт фолклорних друштава.

Одбрана Војковића била је један од преломних тренутака у Одбрамбено-отаџбинском рату, а током борби које су вођене 4. августа погинуло је седам, а рањено 14 припадника Друге сарајевске бригаде.

Послије ове битке бошњачке снаге се више нису усудиле озбиљније нападати српску тероторију.

Током Одбрамбено-отаџбинског рата на овом подручју страдало је 217 бораца.

У току рата почело је обиљежавањем овог значајног датума за српски народ овог простора. По завршетку рата, обиљежавање четвртог августа је интензивирано како би сви становници Сарајевско–романијске регије одали почаст борцима који су животом спасили Србе од прогона.

Извор: Катера

ПОСЉЕДЊЕ ОБЈАВЕ