14.1 C
Lukavica

BH MAC у Војковићима обиљежио Међународни дан подизања свјесности о опасности од минско-експлозивних средстава

Центар за уклањање мина у БиХ (BH MAC) јуче је обиљежио 4. април, Међународни дан подизања свјесности о опасности од минско експлозивних средстава представљањем својих активности у Војковићима, на дијелу који територијално припада Истичној Илиџи, а налази се на самој граници између Републике Српске и Федерације БиХ.

 Овом приликом озваничен је почетак активности на деминирању МСП Војковићи (минско сумњиво подручје), које ће BH MAC изводити заједно са Министарством одбране БиХ

  • За општину Источна Илиџа пројекат у МСП Војковићи је значајан јер ће његовим завршетком, које се планира за крај 2023 године, општина Источна Илиџа бити очићшена од мина – истакао је Ђорђе Челик, начелник Одјељења за стамбено-комуналне послове и цивилну заштиту општине Источна Илиџа. Он је нагласио да ће реализацијом овог пројекта велика површина земљишта у Војковићима бити употребљива, што тренутно није случај због минске опасности.
  • Саша Обрадовић, Директор Центра за уклањање мина у БиХ је нагласио да је у 2022. години сумњива опасна површина смањена за 52,74 км2, гдје је пронађено 3.529 мина и 1.833 експлозивних средстава заосталих ратом.

До сада је на простору БиХ ослобођено и враћено на кориштење 3340км2, гдје је уништено преко 80.000 мина и 64.000 заосталих експлозивних остатака из рата.

На пројекту МСП Војковићи – Источна Илиџа, до сада је нађено око 50 минско-експлозивних средстава и његово деминирање ће омогућити сигуран прилаз каменолому, државном затвору, те парцелама локалног становништва, које се не користе због постојања минске опасности.

Пројекат се налази на самој граници између Федерације и Републике Српске и истим су обухваћена сва позната мински сумњива подручју у општини Источна Илиџа, тако да ће реализацијом овог пројекта општина Источна Илиџа бити слободна од минске опасности.

ПОСЉЕДЊЕ ОБЈАВЕ