Шах

ОМЛАДИНСКИ ШАХОВСКИ КЛУБ „МАТ“

Оснивање клуба

Омладински шаховски клуб „Мат“ основан је 12. маја 2012. год. на сједници Скупштине, чији су чланови родитељ полазника шаховске секције при храму Светог Василија Острошког у Добрињи.

Разлози за формирање клуба су везани за такмичења. Без помоћи локалне заједнице или правних лица није могуће отићи на такмичења ни на нивоу РС. Орјентација постојећих шаховских клубова на овом простору везана је за такмичења у сениорској конкуренцији, па нема “вишка“ средстава .којима би било финансирано учешће неколико кадета на Првенству РС или шире.

Скраћени назив клуба гласи: – ОШК „Мат“ И. Илиџа. Сједиште клуба је у Источној Илиџи, Дабробосанска 9.

Чланови клуба

„Омладински“ у називу указује на орјентацију клуба за окупљање и рад са омладином. До данас је кроз чланство у шаховској секцији и клубу прошло преко 100 момака и дјевојака од 5 до 18 година. Наравно, има ту и старијих, али се највећа пажња посвећује најмлађима. Клуб има своје чланове и у симпатизерима. Намјера нам је да формирамо и сениорску екипу, јер је потреба за истом садржана у чињеници да се сва активност ШК “Славија“ своди на учешће екипе у Премијерлигашким првенствима, а екипа се прави пред такмичења и од играча “са стране“. Тренутно стање показује да поменути клуб са овим простором повезује само сједиште и новац који је уложен у стварање екипе и пехаре. Премијерлигашки статус се може стећи куповином играча или стварање истих. Премијер лига није наш циљ, али ћемо стварати играче. Настојаћемо да окупимо шахисте са овог простора да бисмо им пружили прилику да се учествују у неком лигашком такмичењу. Истинским шаховским радницима и шахистима са овог простора неће сметати ако то буде и друголигашко такмичење. Оснивање и рад нашег клуба значи рођење и живот шаха међу кадетима и омладинцима. Стварање сениорске екипе би доказало да на овом простору има шахиста и оних који размишљају о добру шаха.

Зашто бити члан нашег клуба?

Корист од играња шаха је многострука и у наредном пасусу ће бити наведено нешто од исте.

Овде наводимо разлоге за дружење са нама. Дружење и припадност некој заједници су наша потреба, О вриједности доброг и искреног пријатеља су написане пјесме, књиге… Данас смо суочени са многобројним изазовима, искушењима овога времена. Зло које појединцу и окружењу наносе алкохол, дрога, деструктивност у сваком облику… није потребно објашњавати. Велики проблем данашње омладине је живот без обавеза и циља, информатичка овисност… јер исте не стварају одговорне и самосталне личности. Радује чињеница да је све мањи број неписмених, али није охрабрујућа чињеница да уз све већи број диплома није смањен број глупих. Учење не мора да допринесе нешто интелигенцији ако није спојено са размишљањем. Рјешавање математичких задатака, шаховских проблема, креативи рад… захтјевају рад мозга и одржање његове функције. Многи гријеше тврдећи да знају играти шах јер правилно помјерају фигуре. Треба знати да знање показује добар или лош потез. Мало шта нам се данас пружи, а да није везано за финансијска издвајања (па и значајна). С поносом истичемо да својим члановима не наплаћујемо мјесечну чланарину, а да је годишња чланарина симболична.

У резимеу наводимо да члан нашег клуба треба бити јер чланство подразумјева сљедеће:

  • Дружење у средини гдје се врлине цијене (добро учење и владање, одговорност према обавезама, пажљив однос према другим члановима и инвентару…),
  • брже и креативније размишљање (па и разматрање или анализа мишљења других),
  • могућност да неко научи играти шах (разумије шаховску игру),
  • чланарина у нашем клубу је минимална (скоро да је и нема), а није ни обавезна или услов да неко буде члан

Организација:Омладински шаховски клуб „МАТ“
Сједиште:Дабробосанска 9
Телефон: 065 687 078
Интернетстраница:www.osk-mat.org