12.4 C
Lukavica

ЈУ Центар за културу и информисање - директор

Божидар Новаковић - в.д. директор

В.д. Директора  ЈУ Центра за културу и информисање Источна  Илиџа Божидар Новаковић рођен  је 6. 1. 1995. године у Илиџи. Завршио је Музичку академију Универзитета у Источном Сарајеву и стекао звање „дипломирани музички умјетник“. Kомпозитор, музички педагог, теоретичар и дугогодишњи организатор музичког и културног живота у Источном Сарајеву. Тренутно похађа постдипломске студије, на којима  се бави побољшањем квалитета образовног система Републике Српске и области културе. 

Од  2018. године запослен је  у Радио Телевизији Источно Сарајево на пословима стручног сарадника, затим музичког уредника, а од 1. 6.2021. обавља функцију вршиоца дужности директора ЈУ Центар за културу и информисање. Аутор је  више музичких дјела и научних радова о савременој музици и улози музике у друштву, од којих се истичу „Улога музике у друштву“ и  „Схватање концепта  савремене музике“. Активно се бави ауторским радом, а тренуто је ангажован у  великом пројекту историјске опере која  садржи мотиве свих народа и држава бивше СФРЈ у сарадњи са студентима Музичких академија и Академија умјетности из Бих, Србије и Црне Горе.  

Завршио је политичку школу Међународног републиканског института (IRI) „Advanced Leadership  in Politics Institute“. Професионално се усавршавао на многим едукацијама и семинарима, и посједује сертификате из области: 

-Организације рада 

-Управљања пројектним циклусом 

-Висококвалитетне евалуације (УСАИД) 

-Kембриџов сертификат  „вјештина комуникације“ 

-Сертификате из области лобирања и јавног заговарања 

-Сертификате из области музичког стручног усавршавања 

У периоду од 2016. до 2020. године био је члан Савјета за културу општине Источна Илиџа.  

Био је ангажован као вођа пројекта мониторинга локалних самоуправа у сарадњи са Европском комисијом.  

Као директор Центра за културу и информисање покренуо је међународну манифестацију књижевни сусрети „Симеон Милутиновић Сарајлија“ у Источној Илиџи, која је најзначајнија манифестација овог типа у Источном Сарајеву и прва манифестација у свијету посвећена овом књижевнику немјерљивог значаја за српски језик и народ.