10.3 C
Lukavica

Одржана презентација пројекта производње зеленог феферона

У оквиру прољећних активности Одјељење за привреду и друштвене дјелатности  општине Источна Илиџа у сарадњи  са њемачком компанијом Carl Kuehne, са сједиштем у Козарској Дубици организовало је презентацију пројекта производње паприке, сорте зелени феферон на подручју општине Источна Илиџа.

Презентацију у сали Општине одржао је руководилац пословнице  Carl Kuehne Мостар   г-дин. Борис  Маслаћ.

Компанија Carl Kuehne овим пројектом нуди сваком кооперанту (произвођачу)  са којим би потписала уговор неопходни садни материјал и репроматерјал који обухвата сљедеће :

  • Садни матерајал који фирма обезбјеђује
  • Ђубрива и заштитна средства
  • Систем за наводњавање „кап по кап“
  • Малч фолија
  • Едукација – присуство агронома у току производње
  • Загарантован откуп

Вриједност преузетог материјала и репроматеријала се креће око 1900,00 КМ по једном дунуму, док би овај износ  произвођачи враћали кроз плод зеленог феферона  који би ова фирма откупила.

Препорука Carl Kuhne је да се производња за прву годину изврши на површинама  од 1-2 дунума.

Очекивани приноси са једног дунума се крећу од 5-7 тона. Загарантована цијена по 1кг зеленог феферона димензија већег од 4 цм и пречника већег од 3,2 цм  је 0,90 КМ. Могућност за чисти приход по једном дунуму је око 3.000,00 КМ. Што се тиче бербе она се обавља сваких 8-12 дана, а током вегетације има 8-10 берби.

Потписивање уговора са потенцијалним произвођачима ће се вршити до 01.05.2018.године, а сезона од почетка садње па до краја бербе се креће у периоду од                                   10.06.-15.09.2018.године.

За све додатне информације заинтересовани произвођачи се могу јавити Одјељењу за приведу и друштвене дјелатности општине Источна Илиџа на бр. телефона 057/316-026.

ПОСЉЕДЊЕ ОБЈАВЕ